Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äldsta fyndet i hamnen

Keramik, en snusdosa från 1700-talet med snus i – och nu ett mynt från 1570-talet. Fynden fortsätter att komma i Inre hamnen.

Tvåöresmynt, Johan III, 1575, hittat i Inre hamnen.

Tvåöresmynt, Johan III, 1575, hittat i Inre hamnen.

Foto: Magnus Stibéus, Arkeologerna

ARKEOLOGI2018-09-24 16:00

Det senaste fyndet, ett Johan III-mynt, är det hittills äldsta fyndet från Skeppsholmen, det som en gång var en ö i Inre hamnen där arkeologerna nu gräver inför att ett helt nytt bostadsområde ska byggas.

Myntet är präglat i Stockholm, år 1575.

– Det sticker ut, det myntet, för det vi hittar här det är i regel från slutet av 1600-talet och 1700-tal, för det är då som det är verksamhet här, med kronobränneri och varvsmiljö, säger Magnus Stibéus, arkeolog och projektledare för utgrävningen i Inre hamnen.

– Uppenbarligen finns det äldre lämningar här. Det här myntet kom i bottenlagren. Det är ett tvåöresmynt, präglat under Johan III:s regering. Han var kung 1568 till 1592. Det här är i början av hans regeringstid, 1570.

– Sedan kan det ha tappats lite senare, men det som är spännande med myntet är att det kan finnas lämningar här som går ner på 1500-talet, säger Magnus Stibéus.

Vad skulle det kunna vara?

– Det kan ju vara verksamheter som är kopplade till varvsverksamhet eller fiske, det vet vi ju inte än. Vi får se om det kommer fler saker som drar ner i 1500-tal.

Det var Johan III:s son, hertig Johan av Östergötland, som i början av 1600-talet lät bygga befästningen Johannisborg strax norr om där arkeologerna gräver.

Skeppsholmen var senast på 1600-talet en vattenomfluten ö, som då kallades Skeppsholmen. Runt Skeppsholmen gick Lillån. På Skeppsholmen låg arbetsplatser och verksamheter av olika slag, som skeppsvarv, kronobränneri, kvinnofängelse och tobaksodlingar.

Man kan följa utgrävningarna på Facebooksidan Arkeologi i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om