Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så blir äldre mer delaktiga

130 000 östgötar loggar varje månad in på 1177.se. Nu satsar Region Östergötland på att även länets seniorer ska göra sina vårdärenden via nätet.

E-hälsosatsningar. Som fokuserar på fler e-tjänster som ger nytta och underlättar för alla att vara en aktiv part i sin vård. Det ska Regionen satsa på.

E-hälsosatsningar. Som fokuserar på fler e-tjänster som ger nytta och underlättar för alla att vara en aktiv part i sin vård. Det ska Regionen satsa på.

Foto: Peter Jigerström

ård2017-10-08 10:00

– På 1177.se finns kvalitetssäkrad och användarvänlig information om vård, sjukdomar och behandlingar. Här kan man också logga in för att kontakta vården och göra olika vårdärenden, skriver Region Östergötland i ett pressmeddelande.

De populäraste tjänsterna är att läsa sin journal via nätet, förnya recept, ändra en bokad tid eller se sina recept.

Nu gör regionen en satsning på information om 1177 Vårdguidens e-tjänster till länets äldre generation.

– Många seniorer har tillgång till internet och är mycket intresserade av vårdens e-tjänster och då vill vi så klart berätta mer och sprida kunskap, säger Lotta Saleteg, e-hälsostrateg i Region Östergötland.

I samband med influensavaccinationen i november kommer det att finnas personer som informerar i väntrummen på några av länets vårdcentraler.

– Vi inleder också ett samarbete kring utbildningsinsatser med länets pensionärsorganisationer. Det är ett sätt att skapa tillfällen för fördjupad information och lärande om 1177 Vårdguiden, säger Lotta Saleteg.

Antalet äldre som använder internet ökar. För bara några år sedan var en tredjedel i åldrarna 66-75 år icke-användare. Förra året hade den andelen krympt till 14 procent (enligt Svenskarna och Internet 2016).

– Man kan tro att datorer, surfplattor och mobiler mest är till för de yngre men så är det inte. I själva verket är de fantastiska hjälpmedel för de äldre, säger regionråd Margareta Fransson (MP) och framhåller att 1177 Vårdguidens e-tjänster kan ge både äldre och yngre en starkare ställning.

– De blir mer delaktiga och aktiva i sin vård och mer kunniga om sitt eget hälsoläge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om