Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Träarbetare helt rätt för Bäm

Efter tre år på Lärlingsgymnasiet fick Donnapha "Bäm" Chanthao jobb direkt efter studenten i somras. Att hon valde att bli snickare – eller träarbetare som det heter – har hon inte ångrat!

Nyligen avslutade Donnapha "Bäm" Chanthao och hennes handledare Fredrik Eriksson ett jobb på Kungsgårdsgymnasiet i Västgötebacken, där man har utbildningar till frisör och stylist.

Nyligen avslutade Donnapha "Bäm" Chanthao och hennes handledare Fredrik Eriksson ett jobb på Kungsgårdsgymnasiet i Västgötebacken, där man har utbildningar till frisör och stylist.

Foto: Carolina Nilsson

Arbetsmarknad2020-10-21 16:00

När Folkbladet möter upp Bäm och kollegan Fredrik Eriksson är det i samma hus som hon spenderade sin tid i skolan när hon gick på Lärlingsgymnasiet. Dock handlar det om snickerijobb på våningen under "Lärling", där Kunskapsgymnasiet utbildar frisörer och stylister.

– Vi har flyttat dörrar, byggt väggar och satt upp lister, berättar Bäm.

Det roliga är att det faktiskt kunde ha varit på just det våningsplanet Bäm hade spenderat sina tre år på gymnasiet. Valet stod nämligen mellan snickare och makeup stylist.

– Sen tänkte jag på var det finns mest jobb, och då valde jag snickare. Jag har inte ångrat mig, säger Bäm.

Hur det gått om hon valt det andra spåret är ju svårt att veta. Helt klart är dock att hon lyckades skaffa sig en fast anställning precis lagom till studenten. På Lärlingsgymnasiet är eleverna ute på praktik flera dagar i veckan och Bäm spenderade hela sin APL (Arbetsplatsförlagt lärande) på Peab.

– En månad innan studenten ringde de och frågade om jag ville ha en anställning!, säger Bäm.

Förutom att vara Bäms kollega är Fredrik även hennes handledare. För även om hon har en utbildning, krävs det en del timmar till innan hon får yrkesbevis. Totalt krävs 6 800 arbetade timmar, inklusive det eleven jobbade på APL:en.

– Det brukar ta lite styvt två år innan man gjort alla timmar. Då blir man fullbetald. Men Bäm har ju en anställning, säger Fredrik.

Jobben Bäm och Fredrik utför handlar om allt från garantijobb till renoveringar och lokalanpassningar. 

– Det är bra, för då får jag lära mig mycket. Jag har ju inte testat på allt än, säger Bäm.

På frågan vad det är som är så roligt med snickarjobbat, svarar hon:

– Jag gillar det praktiska, att göra saker. Och så gillar jag att jobba med roliga personer, säger hon och tittar på Fredrik.

De skrattar mycket och ofta under intervjun och det märks att de trivs att jobba ihop.

– Du är ju inte rädd att ta i!, säger Fredrik.

Som tjej är Bäm rätt ensam inom snickeribranschen. Då är det vanligare att tjejer utbildar sig till målare och elektriker.

– Under mina 30 år i branschen har jag aldrig jobbat med någon tjej. Men samtidigt som Bäm anställdes har en tjej till fått jobb. Peab ska vara lyckligt lottade som fått in två tjejer i yrkeskåren, säger Fredrik.

Bäm berättar att hon gärna jobbar med killar.

– Det blir inte så mycket tjafs!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!