Men det är 4,3 procentenheter närmare jämställt uttag än för fem år sedan. Det visar TCO:s nya jämställdhetsindex som släpptes på torsdagen.
– Hur vi delar på föräldradagarna när barnen är små påverkar ekonomin och arbetslivet under lång tid. Att kvinnor tar ett större ansvar får negativa konsekvenser för kvinnors framtida löner, sjukskrivningstal och pensioner, säger Therese Svanström, som är ordförande i TCO i en kommentar.
Mer kan göras för att skapa föräldravänliga arbetsplatser. Det är viktigt att arbetsgivare aktivt arbetar för att både kvinnor och män ska vara föräldralediga. Att alla föräldrar ska kunna kombinera sitt yrkesliv med föräldraskapet. Så ser det inte ut idag. Och det är främst kvinnor som anpassar arbetslivet då de blir föräldrar.
– Det är i första hand kvinnor som går ner i arbetstid för att få ihop familjens livspussel, säger Therese Svanström.
TCO:s jämställdhetsindex för Östergötlands län ligger på 69,0, vilket betyder att kvinnor tog ut 69 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn under 2019. Föräldrar i Östergötland har tagit sig 4,3 procentenheter närmare ett jämställt uttag än för fem år sedan. Östergötland ligger på åttonde plats av 21 län i TCO:s jämställdhetsindex.
TCO är för en tredelning av föräldraförsäkringen, men ökad kvotering är inte det enda sättet, jämställdhetspeng till föräldrar som delar lika och så kallad nudging, som ska å föräldrar att se fördelarna med att dela.