Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färre unga arbetslösa

Majoriteten av de arbetslösa i länet är utrikesfödda enligt Arbetsförmedlingen. Läget har dock förbättrats för ungdomarna när det gäller arbetslöshet – inte minst i Valdemarsvik.

Positiv trend. Ungdomsarbetslösheten går ner i länet. Fortfarande är det dock svårt för utrikesfödda att få in en fot på arbetsmarknaden.

Positiv trend. Ungdomsarbetslösheten går ner i länet. Fortfarande är det dock svårt för utrikesfödda att få in en fot på arbetsmarknaden.

Foto: Jeppe Gustafsson

Arbetsmarknad2017-03-13 16:00

Enligt siffrorna för februari från Arbetsförmedlingen (AF) fortsätter trenden med sjunkande arbetslöshet i Östergötland – den ligger nu på 9 procent, en minskning med 0,1 procentenheter jämfört med februari 2016. Det ska emellertid jämföras med den genomsnittliga arbetslösheten för riket: 7,8 procent. I fyra av länets kommuner har arbetslösheten ökat något, däribland Norrköping (som har högst arbetslöshet med 12,6 procent) och Valdemarsvik (11,0).

AF konstaterar att det är fler utrikesfödda än inrikesfödda arbetslösa i Östergötland. Länets totala arbetslöshetssiffran för februari var 19 390 personer och av dessa var 10 220 personer utrikesfödda jämfört med 9 170 födda i Sverige. Folkbladet berättade i januari om trenden att utrikesfödda har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden: något som alltså fortsätter.

– Det vi uppmanar är att om man inte har gymnasial utbildning, skaffa det! Har man en grundläggande utbildningsnivå har man ett helt annat läge på arbetsmarknaden, kommenterade då Inger Schroeder, arbetsförmedlingschef för östra Östergötland.

Men en annan trend är av det mer positiva slaget: ungdomsarbetslösheten är på väg nedåt. Under det senaste året har arbetslösheten bland ungdomar sjunkit med 2,4 procentenheter i Östergötland och ligger nu på 13,2 procent; högst ungdomsarbetslöshet i länet har Finspång med 19,6 procent. Den har för övrigt gått ner i samtliga av länets kommuner med undantag för Ydre och Ödeshög. Orsaken sägs vara ett bra konjunkturläge samt att pensionsavgångarna från arbetsmarknaden är omfattande.

Mest positivt är kanske att ungdomsarbetslösheten i Valdemarsvik sjunkit med hela 6,5 procentenheter och nu ligger på 16 procent.

– Det är just nu en god arbetsmarknad i hela landet och även i Valdemarsvik, och vi jobbar intensivt och effektivt med matchning mot lokala arbetsgivare. De flesta har fått jobb inom besöksnäringen och restaurangbranschen. Det som är extra glädjande är att det till stora delar är utrikesfödda ungdomar som har fått jobb, säger Inger Schroeder i en kommentar.

Lägst arbetslöshet i den östra länsdelen har Söderköping med 5,1 procent; en minskning med 0,7 procentenheter. När det gäller könsfördelningen av inskrivna arbetslösa är 8 340 kvinnor och 11 050 män. Den relativa arbetslösheten var 8,2 procent bland kvinnor och 9,7 procent bland män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!