Klockan slår tio på onsdagsförmiddagen och när Arbetsförmedlingens portar på Hospitalsgatan 17 slås upp köar ett antal personer utanför. Kvällen innan har det blivit känt att en hårdbantning av Arbetsförmedlingen planeras där 4 500 personer varslas – det innebär var tredje anställd i landet. Ännu är inte mycket känt var och hur uppsägningar kommer att slå men Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg kommenterade till TT att han räknar med att 3500 till 4000 av de som varslas finns utanför huvudkontoret i Stockholm – en hel del av de cirka 240 kontoren kommer i och med detta att försvinna.
I kontoret i Norrköping går ett 25-tal klienter in i ett grupprum tillsammans med en arbetsförmedlare medan kollegor står redo att svara på eventuella frågor.
Folkbladet pratar med en av förmedlarna på Norrköpingskontoret som berättar att de inte vet något om det här förutom de uppgifter som kommit fram i pressen.
– Men vi får inte uttala oss om det här, ni får prata med chefen.
– Det är inget som vi har sagt, vi lever i en demokrati så självklart får anställda säga vad de vill, säger Reza Majlesi, som är områdeschef för Arbetsförmedlingen i Östergötland och Södermanland.
Han vet under onsdagsförmiddagen inte mer än vad som redan är offentligt.
– Jag vet inte vilka av de anställda som drabbas och jag vet inte heller vilka kontor som kommer ratt vara kvar eller om Norrköpingskontoret är ett av de som försvinner, säger han.
Reza Majlesi har under förmiddagen svarat på pressens frågor men har även varit tillgänglig för frågor från anställda, oavsett om det är chefer eller andra anställda så säger han att han finns tillgänglig på telefon.
Är det så att de som jobbar som arbetsförmedlare har lättare att få besked om att man kanske kommer att varslas, än andra anställda, med tanke på att man vet vad som väntar i form av olika åtgärder?
– En del har ju de erfarenheterna yrkesmässigt, men när det kommer nära kan även de behöva prata och få ett stöd, säger Reza Majlesi.
Men någon egentlig bedömning kan han inte göra kring den frågan utan hänvisar den liksom många andra frågor, så här timmar efter at varslet lagts, till senare.
– Jag får återkomma till vilka analyser vi gjort senare när vi vet mer.
Det är samma svar som vi får av Arbetsförmedlingens chef i Norrköping Inger Schroeder.
– Jag kan inget säga för jag vet inte mer än vad som är känt.