Nästan 10 000 extratjänster för långtidsarbetslösa och nyanlända har inrättats i kommunerna för att hjälpa de personerna in på arbetsmarknaden och finns inom offentligt finansierade områden som inte bedriver affärsverksamhet. Det kan vara inom vård, skola, eller barnomsorg och subventioneras av staten.
Flest extratjänster av landets kommuner har Göteborg med 378 anställda enligt statistik från Arbetsförmedlingen som nyhetsbyrån Sirén tagit del av. De har även pratat med Vivi Jacobson-Libietis, utredare på Sveriges kommuner och landsting (SKL), som tror att många extratjänster hamnat inom äldreomsorgen där många kommuner haft svårt att hitta personal.
För att kommunerna ska komma igång och anställa personal på extratjänsterna har regeringen gett dem ett beting på hur många tjänster som ska skapas. De kommuner som i slutet av förra året hade klarat betinget får dela på 500 miljoner kronor. Norrköping är en av de 239 kommuner som klarade sitt beting.
Norrköpings beting låg på 84 personer, men man har anställt 201 personer på extratjänster. Även Finspång klarade betinget med god marginal och har anställt 52 personer mot betingets 13. Söderköping har anställt exakt efter beting vilket är nio personer. Linköping får dock inte vara med och dela på pengarna eftersom de bara anställt 63 personer mot betingets 94.