Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Debatt om länets arbetsmarknad

Arbetsförmedlingens organisation, kompetensförsörjning och nyanlända kvinnors inträde på arbetsmarknaden var några av de frågor som debatterades på Handelskammaren i veckan.

Ylva Johansson (S) och Jessica Polfjärd (M) debatterade arbetsmarknad.

Ylva Johansson (S) och Jessica Polfjärd (M) debatterade arbetsmarknad.

Foto: Carolina Nilsson

ARBETSMARKNAD2018-04-27 17:00

Då kom nämligen arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Jessica Polfjärd på besök. Länet står för en rad utmaningar när det gäller kompetensförsörjning, inte minst med bygget av Ostlänken i pipeline. 80 procent av företagen som Östsvenska Handelskammaren (ÖHK) samlar behöver rekrytera.

– Det kommer att behövas 25 000 årsarbeten här under byggperioden. Och med pensionsavgångar och färre som söker yrkesutbildningar på gymnasiet är det en utmaning att få tag i arbetskraft, sade Anna Lövheim, näringspolitisk chef på ÖHK.

Politikerna kände varandras argument väl, några direkta utspel som överraskade den andra var det knappast tal om. Det här är väl genomarbetade frågor där de politiska kombattanterna oftast tycker olika, men ibland lika. Oftast finns en samsyn kring problematiken, skillnaden är hur det hela ska lösas. Och vems fel det är.

– Många fler måste välja yrkesprogram! Det blev ett otroligt tapp när den förra regeringen tog bort högskolebehörigheten. Jag är upprörd, sade Ylva Johansson (S), vars parti vill återinföra behörigheten att läsa vidare.

Något Moderaterna är emot.

– Alla har inte motivation att läsa vidare! Det viktiga är att vi har en bredd att välja mellan. Och i Sverige kan man faktiskt läsa vidare senare om man kommer på det, svarade Jessica Polfjärd, vars parti förelår en tvåårig yrkesutbildning.

Båda var ense om att Arbetsförmedlingens organisation måste reformeras. Enligt en undersökning bland de snart 1 000 företag som ÖHK samlar, använder sig endast 40 procent av den statliga myndigheten när nya medarbetare ska hittas. Personliga kontakter och sociala medier är det som gäller mest av allt just nu.

– Få har förtroende för Arbetsförmedlingen. Den behöver delas upp i mindre delar, för just nu är det en koloss på lerfötter. Vi behöver fler utförare och en bättre matchning mot arbetsmarknaden. Många branscher skulle behöva ha en "egen" arbetsförmedling, sade Jessica Polfjärd.

Ylva Johansson:

– Den gamla regeringen hade över 1 000 privata utförare och det var ett moras! I dag arbetar vi professionellt med några få privata utförare. Det måste finnas ett statligt nav dit företagare kan gå, sade hon och lyfte upp Norrköpings exempel med jobbspår, som man kan läsa om i artikeln här bredvid, som en positiv förebild.

Allt fler nyanlända kvinnor skriver in sig på Arbetsförmedlingen, något som kan ses som positivt, menar Jessica Polfjärd. Men mer måste göras för att den gruppen, där man i dag hittar den allra högsta arbetslösheten, kommer ut i arbete eller studier.

– Om inte utlandsfödda kvinnor går till jobbet kommer inte heller deras barn att göra det. Det är viktigt att de får en egen inkomst, inte minst för självkänslan, sade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!