Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetslöshet ökar i länet

Arbetsmarknadsläget i länet står och stampar. Från att stadigt ha minskat har arbetslösheten nu ökat något – för ungdomar är trenden dock mer positiv.

Inger Schroeder. Arbetsförmedlingschef i Norrköping.

Inger Schroeder. Arbetsförmedlingschef i Norrköping.

Foto: Magnus Andersson

Arbetsmarknad2017-04-11 10:00

Arbetsförmedlingen har nu släppt sina siffror för mars månad. I Östergötland ligger arbetslösheten vid utgången av mars på 8,8 procent – eller i reda siffror 18 980 personer: 140 personer fler än mars 2016. Av dessa var 10 180 personer utrikes födda och 8 800 personer födda i Sverige. I riket som helhet ligger arbetslösheten på 7,7 procent.

Jämfört med mars förra året har arbetslösheten stigit med 1 420 personer bland utrikes födda medan trenden är motsatt hos inrikes födda – där har istället arbetslösheten sjunkit med 1 280 personer.

– Det handlar till största delen om att de asylsökande som kom till Sverige på senhösten 2015 fått uppehållstillstånd och går in i etableringsstöd, berättar Inger Schroeder, arbetsförmedlingschef i Norrköping, Finspång samt Valdemarsvik.

En trend som går att utläsa ur statistiken är att arbetslösheten är högre bland män än kvinnor: 9,5 respektive 8,0 procent. Denna trend är extra tydlig hos ungdomar mellan 18 och 24 år där kvinnor har 9,8 procents arbetslöshet: motsvarande siffra hos unga män är 15,2 procent.

– Arbetsmarknaden i Östergötland är stark, men det är framför allt utbildad arbetskraft som efterfrågas. Det är fler unga kvinnor än män som slutför gymnasiet och studerar vidare. Det är därför viktigt att motivera fler unga män till studier, vilket inte minst gäller de unga män som är nyanlända i Sverige, säger Håkan Lindell, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Som helhet har ungdomsarbetslösheten i Östergötland gått ner, den ligger nu på 12,6 procent vilket är en minskning med 2,2 procentenheter jämfört med mars förra året.

– Det är väldigt glädjande att den minskar, det gäller hela länet förutom Ydre och Ödeshög. I Norrköping ligger den nu på 16,7 procent vilket är en minskning med 1,7 procentenheter jämfört med förra året, säger Inger Schroeder.

En tydlig utveckling är alltså att antalet personer i länet inskrivna i etableringsuppdraget ökar. I mars låg det på 3 670 personer – drygt 1000 fler än för ett år sedan – vilket förklaras med de många asylsökande 2015 där många nu fått uppehållstillsånd. Positivt är dock att fler utrikesfödda får jobb – av de totalt 1 880 personer i Östergötland som fick jobb under mars månad var omkring en tredjedel utrikes födda. Det är en ökning med omkring 7 procentenheter jämfört med för ett år sedan.

Vad gäller antalet nyinskrivna arbetslösa uppgick de i mars till 940 personer, varav 450 kvinnor och 490 män – en ökning med 90 personer jämfört med mars förra året. Av de nyinskrivna var 430 personer utrikes födda; det var 80 fler än förra året.

De kommuner som har högst arbetslöshet i länet är Norrköping (12,4) och Valdemarsvik (11,1). Lägst arbetslöshet i östra länsdelen har Söderköping med 4,9 procent.

Arbetslösheten

Arbetslösheten i mars – ändring från mars 2016 inom parentes

Norrköping: 12,4 procent (+ 0,2)

Söderköping: 4,9 procent (– 0,4)

Valdemarsvik: 11,1 procent (+ 0,9)

Finspång: 10,8 procent (– 0,5)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!