Fler och fler chefer i Norrköping

På fyra år har andelen chefer av alla anställda i kommunen ökat med 1 procent. Samtidigt sjunker andelen som är med i a-kassan.

Lokalområdespolischefen Peter Wahlberg är en av åtta procent chefer i Norrköping.

Lokalområdespolischefen Peter Wahlberg är en av åtta procent chefer i Norrköping.

Foto: Åsa Hanell

Arbetslöshetsersättning2019-11-08 14:00

Det motsvarar cirka 8 procent av det totala antalet anställda i kommunen och placerar kommunen på plats 136 i Ledarnas a-kassas chefsindex.

 – Allt fler på arbetsmarknaden är chefer. Många av dem kan stå utan ersättning om de blir av med jobbet, om de inte är med i någon a-kassa. Fler borde gå med i en a-kassa som passar den egna yrkesrollen, säger Ledarnas a-kassas chef Anna-Greta Gårding i ett pressmeddelande.

Endast sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan, och andelen sjunker. Mellan 2010 och 2018 har andelen sysselsatta som är med i en a-kassa sjunkit från 77 till 74 procent.

I Norrköping har minst 4 782 personer ett yrke som innebär att de är chef eller har en arbetsledande befattning, enligt statistik från SCB som Ledarnas a-kassa har sammanställt. 
 

Mellan 2014 och 2017 har andelen chefer i Norrköping gått från 7,6 procent till 7,7 procent, en ökning med 1,2 procent. I Sverige som helhet är andelen chefer 10 procent.

– Även kompetenta och uppskattade ledare kan bli av med jobbet. Ledarnas a-kassa är experter på vad chefer och ledare behöver om de blir av med jobbet och vi vill öka tryggheten på arbetsmarknaden, säger Anna-Greta Gårding.

Ledarnas a-kassa administrerar och betalar ut arbetslöshetsersättning till sina medlemmar, som består av chefer, ledare och egenföretagare.


I Söderköping är antalet chefer 7,3 procent, Finspång 7,7 procent och linköping 8,0 procent. Svedala toppar med 15,1 procent. I Grums är siffran 4,6 procent.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!