Anders varnade SCB redan sommaren 2018

Anders Karlsson blev uppringd av Evry, men insåg snabbt att det var något som inte stämde eftersom kvinnan i telefonen svarade okej - på alla frågor.

Anders förstod snabbt att det var något som inte stämde och kontaktade SCB.

Anders förstod snabbt att det var något som inte stämde och kontaktade SCB.

Foto: Roald, Berit

Arbetslöshet2019-11-15 09:42

Efter att skandalen kring det av SCB upphandlade konsultbolaget Evry avslöjades, där felaktiga siffror kring arbetslösheten redovisats som bland annat legat till grund för Sveriges budget, har siffrorna reviderat och Evry inlett en extern utredning.

En av dem som direkt fattade misstankar om att allt inte stod rätt till, var Anders Karlsson, som blev uppringd och intervjuad.

– Jag förstod exakt vad hon sa så länge hon läste innantill efter frågeformuläret, men när jag ställde en motfråga så svarade hon okej. Det tyckte jag var konstigt så jag frågade vad hon ville ha för svar och då svarade hon okej igen, säger Anders Karlsson.

Anders fortsatte att ställa frågor, nu om vilka svar han gett.

–  Hon svarade okej igen.

Då bröts samtalet.

Anders kontaktade SCB angående händelsen och blev då först uppringd av en ny kvinna, men sa då att han ju redan påbörjat en intervju. Då gick hon igenom hans tidigare svar.

–  Det var saker som jag aldrig hade sagt, säger Anders Karlsson.

Han skrev även till SCB eftersom han anser att det är viktigt att delta i de här undersökningarna, men han fick inte det svar han förväntade sig.

Istället skrev de att han inom kort kommer att tas bort från undersökningarna och inte bli uppringd igen. Där skrev också biträdande enhetschefen för arbetskraftsundersökningar att man utbildat många nya intervjuare på Evry och att de kanske inte hunnit få tillräcklig erfarenhet.

De ska dock ha kontaktat Evry så att de kan förbättra sina rutiner. Det här var redan i augusti 2018.

Det här var andra eller tredje gången som Anders Karlsson deltog i en SCB-undersökning. Några fler gånger lär det inte bli.

– De andra gångerna har det fungerat hur bra som helst och jag märkte inget som var konstigt, säger Anders Karlsson.

Han tror att mycket av felaktigheterna i Evrys undersökningar beror på att de anställda inte behärskar det svenska språket.

–  Det kan omöjligt bli korrekta svar när svarande inte ens förstår frågorna. Jag tänker att det är svårt att få svarande att ta detta seriöst när de som frågar inte är det, säger Anders Karlsson.

Tidigare utfördes samtliga undersökningar av anställda vid SCB, sedan några år tillbka är hälften av uppdragen utlagda på extern part. Enligt SCB gjordes detta för att Evry sa sig kunna utföra samma arbete men till en lägre kostnad.

Redan i augusti 2018 hörde Anders Karlsson av sig till SCB.
Redan i augusti 2018 hörde Anders Karlsson av sig till SCB.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!