I chefsorganisationen Ledarnas senaste kartläggning visar det sig att lite mer än var femte chef i landet, och i Östergötland, är över 55 år. Problematiskt, menar ordföranden Andreas Miller:
– Även om Östergötlands chefer ligger på ett genomsnitt måste man ändå tänka över hur chefsförsörjningen ska säkras när 55-plussarna går i pension. Bilden av vem som kan bli chef måste breddas.
Att chefskåren åldersmässigt är långt ifrån representativ för arbetslivet är delvis naturligt, med tanke på att många vill arbeta en tid innan de är beredda att ta på sig chefsrollen. Det är heller ingen nackdel med erfarenhet, menar Andreas Miller och framhåller att ingen heller ska diskrimineras från chefsuppdrag på grund av ålder. Men:
– Framtidens chefsförsörjning är viktig för både näringsliv och offentlig sektor, och för att inte Östergötland ska stå ledarlöst är återväxten avgörande.
I en undersökning tidigare i år (Ledarna/Kantar Sifo) visade det sig att svenskens sinnebild av en chef är en medelålders vit man.
– Rekrytering och befordran kan inte ske enligt gamla schablonmässiga rutiner om vi vill att Sverige ska kunna stå sig i den internationella konkurrensen. Dörrarna till chefskapet måste öppnas för fler så att innovation, kreativitet och produktivitet kan blomstra, säger Andreas Miller.