Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pengar för extratjänster

Nu fördelas 21 miljoner kronor till kommunerna i Östergötland som tagit ”särskilt ansvar” att tillsätta extratjänster. Allra mest får Norrköping som varit framgångsrika: 219 personer var anställda vid februaris utgång.

Satsning. Lars Stjernkvist (S), Karin Jonsson (C), Leif Lindberg, teknisk direktör och Pernilla Thott Ljung, chef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret berättar om extratjänster i januari 2017.

Satsning. Lars Stjernkvist (S), Karin Jonsson (C), Leif Lindberg, teknisk direktör och Pernilla Thott Ljung, chef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret berättar om extratjänster i januari 2017.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Arbetsliv2018-03-18 08:00

I november 2015 införde regeringen extratjänster med syftet att få kommunerna att anställa långtidsarbetslösa och nyanlända som står långt från arbetsmarknaden (extratjänster ger full subvention av lönen samt arbetsgivaravgifter i 12 månader men kan förlängas ytterligare ett år). Det gick trögt i början men det senaste året har det skapats fler extratjänster i kommunerna.

I början av 2017 gav Norrköpings kommun arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret uppdraget att skaka fram 250 extratjänster inom den offentliga sektorn. Det blev framgångsrikt, fram till i december har 200 personer fått extratjänster i Norrköping vilket är en hög siffra när man jämför med likvärdiga kommuner: I regionen handlar det om 530 tjänster totalt och Norrköping står alltså för nära 40 procent av dessa – något Folkbladet skrivit om.

Regeringen har skapat ett slags beting över hur många extratjänster olika kommuner och landsting ska klara av – i de fall man har kommit upp i betinget får man del av en sorts bonus på 500 miljoner kronor. I Norrköpings fall var betinget satt till 84 anställda vilket man alltså klarade med bravur: det innebär att man nu får 7 690 005 kronor.

– I jämförelse med vad vi skulle fått om vi uppnått betinget på 84 tillsatta tjänster får vi nu 1,6 miljoner mer, säger Pernilla Thott Ljung, kontorschef på arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret som tillägger att det återstår att se vart de här extrapengarna kommer att användas.

– De här pengarna går ju till kommunen och så får vi se vart de kommer att göra bäst effekt.

Pernilla Thott Ljung tror att orsaken till att Norrköpings kommun varit framgångsrik med att skaka fram extratjänster är att man tagit ett gemensamt ansvar.

– Alla kontor har bidragit till att hitta platser och en otroligt viktig del är att vi också fått till den interna matchningen. En annan sak som bidragit till det här är att vi också kunnat erbjuda extratjänster både inom de mjuka och hårda sektorna. Det är samverkan och gemensamt ansvar som är framgångsfaktorerna, påpekar Pernilla Thott Ljung.

Även Finspång klarar sitt beting med sina 52 anställda tills i december och får därmed drygt 1,5 miljoner.

Fakta: extratjänster

De tvååriga extratjänsterna infördes av regeringen 2015. De riktas till långtidsarbetslösa och nyanlända och innebär att de får full lön för jobbet, som betalas av staten.

Det handlar i regel om offentligfinansierade jobb på myndigheter eller inom sjukvård, skola och äldre- eller barnomsorg. Men kan även vara jobb inom kulturell eller ideell sektor.

Ungefär hälften av tjänsterna har gått till utrikes födda. Könsfördelningen är till skillnad från andra arbetsmarknadsåtgärder jämnt könsfördelad, enligt statistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!