Östergötland har haft en bra jobbtillväxt de senaste åren, något som fortsätter 2016 och 2017. Några av de branscher som går bäst är bygg, vård och omsorg, och IT. Men: bristen på kvalificerad arbetskraft är ett problem.
Det visar Arbetsförmedlingens prognos, som presenterades på onsdagen vid ett seminarium på Renströmmen.
Östergötland ses som fjärde bästa tillväxtlän i landet 2016 och 2017. Samtliga branscher, utom jordbruken, bedöms växa eller ha oförändrat antal anställda. Störst behov av att anställa fler har vård- och omsorgsverksamheter, byggföretag och IT-verksamheter.
De största utmaningarna är integration av nyanlända och kompetensförsörjningen. Arbetsgivarna i Östergötland har svårt att hitta personal med rätt kompetens. Det handlar bland annat om sjukvårdspersonal, civilingenjörer, lärare och byggnadsarbetare.
Flaskhalsen inom byggbranschen är bristen på civilingenjörer, projektledare. Byggbranschen vill också få fler ungdomar att välja byggprogrammet. Och i höst blir det en dag med speeddating för 50 nyanlända med byggbakgrund och arbetsgivare i Norrköping.
Trots bra jobbtillväxt minskar inte arbetslösheten i Östergötland. Det beror på att antalet i arbetskraften växer mer än antalet jobb och att delar av arbetskraften inte har den kompetens som krävs. Det är bland utrikesfödda som arbetslösheten ökar, medan den minskar bland inrikesfödda.
Å andra sidan ökar gruppen barn och gamla bland inrikesfödda. Påfyllnad med folk i arbetsför ålder finns bland de utrikesfödda.
– Det är uteslutande utrikesfödda som förstärker arbetskraften. Men det ger också initialt en ökad arbetslöshet, innan de kan gå ut och jobba, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.
Linköping beskrivs som den stora motorn i länet. Medan Linköping har en arbetskraftsinvandring från länder som Belgien och Storbritannien har Norrköping flyktingar från Syrien och Afghanistan, något som gör att arbetslösheten i Norrköping riskerar att öka ytterligare.
– Man måste underlätta för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden tidigare, säger Annelie Almérus.
Bland de nyanlända har var fjärde person en eftergymnasial utbildning. Samtidigt saknar 30 procent av de utrikesfödda som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen grundskola.
Östergötland närmar sig riksgenomsnittet när det gäller arbetslösheten, men är ändå ett av de län i landet som har högst arbetslöshet. En anledning är att det saknas enkla jobb här.