Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Metall om kompetens

IF Metalls medlemmar kompetensutvecklar sig inte så mycket som de skulle vilja i högkonjunkturen. Det kan straffa sig när konjunkturen vänder och kompetenskraven ändras, enligt fackförbundet.

Missnöjd. Marie Nilsson, ordförande i IF Metall vill se mer kompetensutveckling.

Missnöjd. Marie Nilsson, ordförande i IF Metall vill se mer kompetensutveckling.

Foto: Bea Tigerhielm

Arbete2017-12-17 10:00

Finspång är av tradition en ort dominerad av stora industrier såsom Siemens, Sapa, SSA, Aurubis och Gränges. Det är en sektor som (likt många andra) lever under starkt förändringstryck – inustriyrket har förändrats mycket på de senaste decennierna. Men med detta kommer också ett stort behov av kompetensutveckling – något som inte alltid tillgodoses, åtminstone inte enligt IF Metall.

I en undersökning IF Metall gjort via Novus konstateras att nästan hälften av dess medlemmar anser att arbetsplatsen nedprioriterat medarbetarnas kompetensutveckling – anledningen sägs vara den höga arbetsbelastningen som råder.

– Just nu är vi mitt i en högkonjunktur och då har inte företagen tid att fokusera på kompetensutveckling. Men när det vänder måste industriarbetarna ha tillräcklig kompetens för att kunna ta de nya, mer avancerade jobben som ersätter de gamla, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Det här är en bild som bekräftas av Kenth Gustafsson, ordförande för metallklubben på Siemens samt för Östgötaavdelningen.

– Det går bra för industrin nu även här i Finspång och när det går bra så är det svårt att hinna med kompetensutvecklingen. Med vår lönenivå i Sverige är det genom effektivitet och kvalitet vi kan konkurrera och då är kompetensutveckling viktigt, säger Kenth Gustafsson som tillägger att industriarbete idag inte ser ut som många tror:

– Det ser inte ut som för 20 år sedan, industriarbete är inte ett skitigt jobb längre utan rent och fint och ibland är det nästan som laboratoriemiljöer.

Undersökningen visar att andelen IF Metall-medlemmar som kompetensutvecklat sig i Östergötland under de tre senaste månaderna är 33 procent – i riket är siffran 34 procent men skillnaderna är stora över landet. Dessutom uppger 75 procent av de som haft inplanerad kompetensutveckling att den inte blivit av – det handlar då särskilt om kvinnor och medlemmar över 50 år. Endast var fjärde medlem uppger att de tagit fram en kompetensplan ihop med sin chef.

– Det är bedrövligt att industriarbetarnas kompetensutveckling inte prioriteras högre. Det gör mig både besviken och förbannad att särskilt kvinnor och äldre medarbetare får stå tillbaka, säger Marie Nilsson.

Novus har för denna undersökning genomfört 3 771 slumpmässigt valda webbintervjuer bland IF Metalls medlemmar under perioden 2–14 november 2017. Svarsfrekvensen är 54 procent.

IF Metall

IF Metall är ett fackförbund med cirka 313 000 medlemmar.

Över 30 000 av medlemmarna är förtroendevalda, fackligt aktiva, på arbetsplatserna.

IF Metall består av 36 avdelningar.

En avdelning begränsas geografiskt av en eller flera kommuner.

Historik

1913 ändrade Jern- och Metallarbetareförbundet namn till Svenska Metallindustriarbetareförbundet.

1994 Gruvarbetareförbundet går upp i Metall.

2005 Industrifacket och Metall tar den 23 november beslut om att bilda ett gemensamt förbund, IF Metall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!