Enligt siffrorna för juli månad har arbetslösheten ökat bland utrikesfödda medan den minskar bland de födda i Sverige – i Norrköping är arbetslösheten 12,1 procent, detta trots att arbetsmarknaden är stark och vi är mitt i en högkonjunktur. Problemet är alltså att sysselsättningen i Sverige väntas öka med omkring 149 000 personer i år och nästa år men ändå kommer bristen på arbetskraft att stiga vilket anses bero på att många nyanlända har en låg utbildningssnivå; detta bedöms också bromsa jobbtillväxten.
I september drar Arbetsförmedlingens nya prognosarbete igång och i detta ingår att intervjua uppåt 14 000 privata arbetsgivare och cirka 2000 offentliga verksamheter runtom i landet.
– Vi kommer bland annat att fråga hur bristen på arbetskraft har utvecklats och om den har fått arbetsgivarna att fortsätta sänka sina krav på utbildning och erfarenhet, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.
– Intervjuerna med arbetsgivare i varje kommun i hela landet är nödvändiga för vårt arbete med prognosen. De är också viktiga för att fånga upp arbetsgivarnas rekryteringsbehov.
Det material som intervjuerna inbringar kommer att bearbetas av Arbetsförmedlingens analysavdelning – sedan sammanställs det i en arbetsmarknadsprognos som publiceras den 13 december. Det kommer också att presenteras prognoser om framtidsutsikterna vad gäller arbetsmarknaden för varje län.