Det är slut på stolar i Johsjö-gruppens samlingsrum på onsdagen där lärare och studievägledare för flera av Norrköpings grundskolor samt Ebersteinska men också flera representanter för Arbetsförmedlingen har samlats. Här ska Industridag Norrköping äga rum under eftermiddagen och som värd fungerar Johsjö-gruppens vd Thomas Lundell.
Projektledare för Industridag Östergötland (se faktaruta) är Mia Hasselgren-Lundberg som är glad att flera av grundskolorna är representerade.
– Grundskolorna är huvudmålgruppen för den här dagen, berättar Mia Hasselgren-Lundberg.
– Vi vill på det här sättet visa hur modern industri idag ser ut, det är ju viss skillnad mot förr.
Så tar Thomas Lundell till orda och berättar om Johsjö:s långa historia (startade som handelsbolag 1910). Det var dock inte förrän 1975 som man började med egen produktion och senare har man också lagt till konstruktion inom företagets ramar som idag har fyra ben: Johsjö Systems AB, Johsjö Industri AB, EMI AB samt Industriautomatik Norrköping AB.
– Vi har nu 70 anställda och omsatte förra året 135 miljoner kronor, berättar Thomas Lundell och tillägger att de största kunderna är läkemedelsindustrin, Siemens, Norrköping Vatten och Avfall samt HTC i Söderköping.
Men även på Johsjö lever man med den verklighet som är själva syftet för Industridag Norrköping.
– Det är jättesvårt att få tag på folk, vi har en livskraftig industri men behöver fler som väljer att arbeta i den. Det finns jättestora möjligheter för den som väljer industrisektorn, säger Thomas Lundell som bedömer att två generationer fattas – främst beroende på den senaste industrikrisen där sist in-först ut gällde.
Så är det dags för rundvandring och ute på verkstadsgolvet stöter gruppen på svetsaren Tobias Herrwaldsson.
– Jag har jobbat här i sex år och trivs bra, berättar Tobias som gick Curt Nicolin-gymnasiet i Finspång innan han började här.
Rundvandringen fortsätter och vi går in i betydligt tystare lokaler. Här – på Industriautomatik AB – pågår montering och Mikael Backlund sitter och sätter ihop en sorts skåp.
– Jag får arbeta med olika saker, det är jätteskönt att kunna ha variation på arbetsuppgifterna, säger Mikael innan han ger sig på skåpen igen.
patrik.selsfors@folkbladet.se