Enligt statistik från Arbetsförmedlingen (bearbetad av nyhetsbyrån Siren samt Journalism++) ligger nu arbetslösheten bland utlandsfödda personer mellan 16 och 64 år på rekordnivåer i Söderköping. Statistiken för oktober visar att arbetslösheten i denna grupp nu är 15,3 procent (det motsvarar 58 personer) vilket är den högsta noteringen på över åtta år.
– Man ska komma ihåg att det är väldigt små numerärer vi pratar om så det blir lite missvisande, säger Jörgen Rosin, chef på arbetsmarknadsenheten.
Arbetslöshetssiffran för de utlandsfödda ska jämföras med den totala arbetslösheten i Söderköpings kommun under oktober som uppgick till 4,7 procent, en av de lägre siffrorna i länet. Även vad gäller siffran för de utlandsfödda ligger Söderköping bra till i en jämförelse, i hela Östergötlands län är arbetslösheten för denna grupp hela 29 procent.
Jörgen Rosin ser det som viktigt att man nu kraftsamlar i denna fråga.
– Redan i morgon (läs fredag) har vi ett seminarium med bland andra Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, integrationssamordnaren Håkan Wetell, Anna Doll och representanter för Sfi och Nyströmska för att se över situationen vad gäller integration.
Inte minst vill man arbeta proaktivt så man står redo till sommaren då fler kommer att möta arbetsmarknaden.
– I det större arbetet vill vi fånga upp de ensamkommande som går ut skolan och fyller 18 år men som kanske inte är rustade för arbetsmarknaden. Främst med att hjälpa dem in i studier för att förbättra deras chanser, ingen ska hamna mellan stolarna, betonar Jörgen Rosin som nämner integrationssamordnaren Håkan Wetell som en viktig kugge i arbetet med samordnade insatser.
– Just för att det är så få det handlar om vore det väl katten om vi inte skulle kunna stötta de här människorna till att komma ut i arbetslivet.
I övrigt minskar arbetslösheten i hela landet förutom vad gäller långtidsarbetslösa och utlandsfödda. Bland inrikesfödda har arbetslösheten i riket sjunkit till 4,2 procent medan den bland utrikesfödda ligger på 22,2 procent – ett gap på 18 procent. Den totala arbetslöshetssiffran för riket är 7,6 procent.
– Vi ser att utbildning är en nyckel för att komma in på svensk arbetsmarknad. Det är nu ännu viktigare att matcha fler mot utbildning som leder till jobb, i samverkan med kommunerna och utbildningsväsendet, kommenterar Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.