Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsatt tung arbetslöshet

Norrköping har fortfarande länets högsta arbetslöshet: 12,6 procent. Det fortsätter dessutom att gå åt fel håll även om ökningen är liten.

Inger Schroeder. Det är nu läge att utbilda sig om man som utrikes född vill ha en bättre position på arbetsmarknaden..

Inger Schroeder. Det är nu läge att utbilda sig om man som utrikes född vill ha en bättre position på arbetsmarknaden..

Foto: Niclas Sandberg

Arbete2017-01-14 16:00

Medan arbetslösheten i Östergötland generellt har minskat under det senaste året fortsätter Norrköping att gå kräftgång från en redan hög nivå. I Arbetsförmedlingens siffror för december 2016 kan det utläsas att medan Östergötland nu är nere på 9 procent – en minskning med 0,3 procentenheter sedan december 2015 – har Norrköping däremot ökat med 0,1 procentenhet till 12,6 procent, högst arbetslöshet i länet.

Ändå ligger inte Östergötland speciellt bra till i en nationell jämförelse utan placerar sig någonstans i mitten – i riket som helhet är snittet nu 7,8 procent. En av orsakerna till Norrköpings läge är den höga andelen utrikesfödda, en grupp som tvärs emot trenden i övrigt har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden – klyftan mellan arbetslösheten mellan inrikes och utrikesfödda växer.

– Av de som är arbetslösa i Norrköpings kommun är 56 procent utrikes födda, berättar Inger Schroeder, arbetsförmedlingschef för Norrköping.

En knapp merpart av arbetslösheten i Norrköping står alltså utrikes födda för – detta beroende på att Norrköping under en längre tid tagit ett stort ansvar när det gäller mottagande av asylsökande och de som fått uppehållstillstånd.

Så vad gör ni för att förbättra den här situationen?

– Det vi uppmanar är att om man inte har gymnasial utbildning, skaffa det! Har man en grundläggande utbildningsnivå har man ett helt annat läge på arbetsmarknaden, säger Inger Schroeder.

Det sker också insatser med olika typer av instegsjobb för att underlätta att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Men min uppfattning är inte att det är en brist på insatser utan det handlar mycket om utbildning. Det är cirka 42,8 procent av de utrikesfödda som finns i etableringsuppdraget (de som varit inskrivna i mindre än två år, förf. anm) som har lägre utbildning än gymnasium, berättar Inger Schroeder.

– Nu är arbetsmarknaden het så det är ett bra läge att passa på att utbilda sig.

Dock kan Arbetsförmedlingen presentera en positiv siffra angående utrikesfödda. Man konstaterar att det i denna gruppen nu är fler som fått arbete. Av de som fick arbete under december 2016 står de utrikesfödda för 38 procent medan motsvarande siffra för 2015 var knappa 31 procent.

– Man ska också komma ihåg att så många som 36,3 procent av utrikesfödda i etableringsuppdraget i Norrköpings kommun har högskolekompetens, betonar Inger Schroeder.

– De är till stor nytta för kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!