Nu har arbetsförmedlingen presenterat sina siffror för april månad och denna visar att trenden fortsätter: arbetslösheten minskar både i riket och i länet. I Östergötland var vid april månads utgång 8 procent inskrivna som arbetslösa vilket är en minskning från april förra året med 0,6 procentenheter; det innebär i reda siffror 17 647 personer (varav 2 558 inom etablering); av dessa var 7 760 personer inrikes födda medan 9 890 var födda utanför landets gränser, majoriteten av de arbetslösa är alltså utrikes födda men arbetslösheten har minskat även hos denna grupp.
– Det är det som sticker ut i dessa siffror, det är första gången vi ser en nedgång hos utrikesfödda – både i länet och i riket. Det beror väl till stora delar att de många som kom 2015-2016 har gått program och lärt sig språket men också att det kommit färre det senaste året, säger Håkan Lindell, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Av de som har jobb i länet har 5 160 arbete med stöd av olika sorter, alltså där ekonomiskt stöd utgår till arbetsgivaren. 7 703 personer var öppet arbetslösa medan 9 944 personer deltog i program med aktivitetsstöd varav 755 inom etablering.
Högst arbetslöshet i Östergötland har fortfarande Norrköping med 11,2 procent men den har ändå gått ner jämfört med april förra året då den låg på 12,1 procent. Däremot har arbetslösheten ökat i några av länets mindre kommuner: i Söderköping till exempel har den jämfört med 2016 gått upp med 0.4 procentenheter till 4,8 procent.
– Ofta är det kommuner med låg arbetslöshet som står för ökningen; Söderköping har ju haft väldigt låg arbetslöshet länge. Sedan är det så att i mindre kommuner behövs det inte så många personer för att det ska synas i procenttalen: ett exempel är Ydre där 15-20 personer kan påverka procentsiffrorna åt ena eller andra hållet, berättar Håkan Lindell.
En annan sak som märks i siffrorna är att gruppen långtidsarbetslösa ökar – mer än var fjärde arbetslös har varit det längre än två år.
– De som är långtidsarbetslösa är ofta också de med lägst utbildningar och som därmed står längst ifrån arbetsmarknaden, säger Håkan Lindell som menar att när det gäller denna grupp handlar det mycket om utbildningsinsatser.
Nära 8000 lediga platser anmäldes till AF under april i länet: de mest annonserade var bland annat kundtjänstpersonal, kassapersonal och restaurangsbiträden.
– Det är också många jobb lediga inom äldreomsorgen och vikariat och här kommer många utrikes födda att kunna få jobb. Det är ett bra tecken att det är många jobb av denna typen som är lediga för det är så viktigt för denna grupp att få in en fot på arbetsmarknaden och dessutom blir det lättare att lära sig svenska om man jobbar, bedömer Håkan Lindell som också ser positiva tecken när det gäller sommaren.
– Det utannonseras rekordmånga sommarjobb i Östergötland vilket är bra.