Kampanjen "Facket på sommarjobbet" har startat. Under två veckor kommer företrädare från olika fackförbund leta upp unga sommarjobbare och visstidsanställda runt om i Östergötland. Målet är att berätta om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller på arbetsmarknaden. Kampanjen har funnits i ungefär 30 år, men under olika former. Att förmedla vilka arbetsvillkor som gäller är fortfarande ett viktigt och relevant arbete menar Jessica Svensson, som är ansvarig i LO-distriktet i Mellansverige.
– Man ska inte vara nöjd med vad man får bara för att man är ung. Alla har samma rättigheter, oavsett om man är 56 år och jobbar på bank, eller om man är 19 år och säljer jordgubbar, säger hon
Under kampanjens första dag i Norrköping pratade fackföreträdarna med 139 stycken sommarjobbare. Alla arbetsplatser är inte lika tillgängliga för fackliga spontanbesök, så under kampanjen sker de flesta besöken i butiker, på restauranger och hos jordgubbsförsäljare.
– Vi vill lämna ett positivt avtryck av facket. Vi pratar gärna om det finns tid, annars lämnar vi en folder med information. Vi vill inte störa i arbetet, säger Frida Edwardsson, kampanjledare i Östergötland.
Frida Edwardsson tycker att det verkar som att sommarjobbarna uppskattar deras påhälsningar. Också bemötandet från arbetsgivarna är till största delen positivt.
– Vi känner oss oftast välkomna. Vissa arbetsgivare är extra välkomnande och samlar alla anställda sommarjobbare, så att vi får möjlighet att prata med de samtidigt under några minuter. Det är jättebra, säger hon.
Jordgubbsförsäljarna är en yrkesgrupp som kampanjen försökt nå ut till. De är extra utsatta i sin arbetsmiljö. Kontanthantering och att stå själv i jordgubbsstånden längs vägarna har fått unga att känna sig mindre trygga.
– För ett par år sedan stötte vi på två unga tjejer som hade valt att jobba tillsammans i ett jordgubbsstånd. De delade på en lön för att de inte ville jobba ensamma. Att bli utnyttjade på det sättet är inte en bra start på arbetslivet, säger Jessica Svensson.
Men kanske har kampanjandet haft effekt. Frida Edwardsson har pratat med unga sommarjobbare i fyra år. Hon märker en klar förbättring i jordgubbsförsäljarnas arbetsförhållande jämfört med tidigare år. Kontanthanteringen har med hjälp av tekniken har minskat och har därmed gjort jobbet säkrare för försäljarna.
– Det är oftare nu att kommer någon och hämtar dagskassan. Det verkar också finnas möjlighet till toalettbesök och tid till lunch i mycket större utsträckning. För varje år har det blivit bättre, men det finns ju fortfarande saker att jobba på, säger Frida Edwardsson.
hanna.hylen@folkbladet.se