Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Extratjänster en framgång

Folkbladet har pratat med Nesrin och Regina – två av dem som nu tagit ett steg in i arbetslivet genom extratjänster inom kommunen – en framgångsrik satsning.

I arbete. Regina Cole samt Nesrin Ibrahim som fått arbete via extratjänster. I mitten Pernilla Thott Ljung från arbetsmarknadskontoret.

I arbete. Regina Cole samt Nesrin Ibrahim som fått arbete via extratjänster. I mitten Pernilla Thott Ljung från arbetsmarknadskontoret.

Foto: Patrik Selsfors

Arbete2018-01-10 16:00

Folkbladet berättade i gårdagens tidning om att Norrköpings kommun under det senaste året anställt 225 personer inom de så kallade extratjänster som inrättats – en mycket bra siffra jämfört med liknande kommuner i landet. Det handlar om en statligt finansierad ettårig anställningsform riktad mot långtidsarbetslösa och nyanlända: ett sätt att komma närmare arbetsmarknaden men också att hitta in i samhället.

Folkbladet besökte arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret (AVK) för att träffa Regina Cole och Nesrin Ibrahim som jobbar på extratjänster: Regina på ett boende för ensamkommande ungdomar och Nesrin som assistent inom administrationen på AVK.

– Jag började i december och tycker det är bra. Mina kolleger är snälla, de vet att jag har det lite svårt med språket men hjälper mig, berättar Regina Cole som studerar 25 procent av tiden – en möjlighet som finns i denna anställningsform.

Regina Cole är ursprungligen från Sierra Leone och kom till Sverige 2001 medan Nesrin Ibrahim från Syrien varit här i två och ett halvt år.

– Jag arbetade i 15 år som revisor i Syrien, sedan jag kom hit har jag studerat svenska som andraspråk, språket är en nyckel för att komma in i samhället, säger Nesrin som menar att det är viktigt att få jobberfarenhet.

– Jag lär mig hur man arbetar i Sverige och måste få säga att alla mina kollegor här har varit väldigt snälla, jag trivs jättebra.

Hon hoppas att efter detta år fortsätta studera och kanske kunna arbeta som revisor i framtiden. Bägge talar de om hur stora positiva konsekvenser det får att ha ett arbete att gå till.

– Det hjälper oss mentalt, jag tror vi lär oss förstå kulturen och integrerar bättre. Jag var deprimerad förut men det har blivit stor skillnad sedan jag började jobba och min svenska har redan blivit lite bättre, säger Regina Cole.

Pernilla Thott Ljung, kontorschef på AVK berättar att de som fått extratjänster också står i kontakt med en arbetskonsulent för att planera framåt:

– För att komma in i ett land behövs kunskaper via studier och en arbetsplats. Integrationen står varje människa egentligen för själv bara man får ett sammanhang, poängterar Pernilla Thott Ljung.

I och med att Norrköpings kommun fått fram 225 extratjänster får man del av en utlovad bonus från staten på 5,9 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!