Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Antika Antalya

Svenskarna vallfärdar i år till turkiska Antalya. Här hittar vi charmiga boenden till låga priser, rik historia och rolig shopping i basarerna.

Foto: Andreas Strömberg

Antalya (TT Spektra)2011-02-25 03:00

Medelhavet ligger spegelblankt denna milda oktobermorgon. Solens första strålar lyser upp Taurusbergen på Antalyabuktens västsida. Jag är först ut och ensam vid badstegen på klipporna. Tar ett morgondopp i det 27-gradiga klara vattnet.

Charmiga boutiquehotell
Till höghushotellet The Marmara Antalya kommer främst medelålders resenärer och businessfolk som söker sobert designad miljö. De som vill avnjuta ostörda frukostar med färsk yoghurt, fikon, pistagebakelser och färskpressad apelsinjuice.

Vill man bo med mer själ i väggarna skall man leta i den medeltida stadskärnan Kaleici. Här finns många charmiga pensionat och läckra boutiquehotell, ofta inhysta i renoverade gamla hus från den ottomanska eran, som Mediterra Art Hotel och Alp Pasa.

- Se vad smakfullt! Huset restaurerades 1995 men är i ottomansk stil från 1800-talet. Historieintresserade och bröllopspar brukar gilla det, förklarar receptionisten Ali Akcakaya på Alp Pasa.

Omnämns i Bibeln
Antalya fick sitt namn av Kung Attalos som uppkallade staden efter sig själv till Attalei år 159 f Kr. Genom kejsar Hadrianus trebågade stadsport kan man se de romerska hjulspår som leder in till Kaleicis myllrande gränder.

Starka historiska vingslag väntar även utanför miljonstadens breda palmkantade och avgasosande boulevarder. Ett par mil åt nordost hittar vi lämningarna efter staden Perge, känd från Paulus första missionsresa i Bibeln och Alexander den stores fälttåg.

- Detta är ett av världens bäst bevarade antika badhus, berättar sympatiske guiden Mehmet Resat Akil.

Han visar hur man för 2000 år sedan drog varmvattenledningar under golven för att värma upp jättelika bassänger och badkar som får många av dagens spa-anläggnigar att verka futtiga.

Shopping och politik
Även Antalyas gamla basarkvarter ner mot hamnen är intakta, med patinerade fasader och snidade sekelgamla trädörrar. Köptokiga turister, unga förälskade par och värdiga tanter i slöjor blandas i detta shoppingmekka. Vi ägnar en timme åt att glatt fylla en shoppingpåse med allt från Polo-kopior och äppelte till kryddor och turkisk musik på cd.

Affärsägaren Lütfü Demirtas visar lite halvhjärtat sina snygga billiga märkeskopior på pikétröjor och träningsoveraller, men vill hellre prata musik, kärlek och politik:

- Köp Ahmet Kaya om du vill ha romantisk musik med budskap om frihet och fred för det kurdiska folket. Det är musik jag älskar!

Jag lyder, köper en skiva och får njuta av smäktande längtansfulla toner, som passar i dessa tider av folkliga revolutioner.

- Allahu akbar, allahu akbar. Gud är störst!

Utroparens sjungande böner från Yivli-minareten, stadens symbol, skapar en orientaliskt fridfull kvällsstämning. Hamnens gületbåtar, lanternor, spexande glassförsäljare och koldoftande os från restaurangernas fiskbarbecues bidrar till atmosfären.

Lugna försäljare
En del turister, främst unga kvinnor, klagar på aggressiva och oförskämda försäljare, speciellt under högsäsong. Men de butiksägare vi möter denna lugna, milda oktoberkväll utbyter gärna en stunds tankar mellan fyra ögon.

- Döner, döner, döner två lira! ropar den hese försäljaren längs gatan.

Det blir en saftigt kryddad kvällskebab för tio kronor innan en taxi tar oss tillbaka för natten. Det snygga hotellrummet är en fridfull kontrast till det livfulla Antalya. Här kan de hundratusentals svenskar som turistar här i år, hitta vackra rum värdiga en pascha. Fortfarande till lägre priser än konkurrerande länder som Grekland, Italien och Spanien.

Storstaden Antalya har 1 miljon invånare och ligger inne i Antalyabukten vid det som kallas Turkiets Riviera. Staden grundades år 159 f Kr och är sedan 1980-talet en internationell resortort och en av Turkiets största turistdestinationer med 300 soldagar per år, pittoresk medeltida stadskärna och marina med utflyktsbåtar till närliggande stränder. De flesta inom turistnäringen talar engelska och valuta är turkisk lira.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om