Ännu en butik stänger ner i centrum

Ännu en butik känner av konkurrensen och Finspångs centrum förlorar nu därmed sin skoaffär.

9 januari 2019 16:00

För fem år sedan startade Susanne Gunnarsson upp skoaffären i förvaltningshuset. Den senaste tiden har Susannes skor och väskor huserat bredvid Mingla i fastigheten "Kalkugnen". En plats som blir butikens sista eftersom man nu stänger igen för gott.

– Det finns inget annat att göra. Det senaste 1,5 året har pilen pekat nedåt. Vi hade en förhoppning om att flytten till torget skulle bryta trenden men det blev precis tvärtom, säger Susanne Gunnarsson.

Redan i somras kom tankarna på att faktiskt lägga ner verksamheten. Men Susanne Gunnarsson avvaktade.

– Vi visste inte då om det berodde på den egentliga utvecklingen eller om det var vädret. Vi hade kunnat fortsätta i ungefär ett år men sedan försvann både hösten och den riktiga vintern och eftersom skobranschen är väderberoende så sjönk försäljningen än mer.

Beslutet togs när siffrorna för november var klara.

– Black friday tar död på oss småföretagare. Det ska egentligen vara högsäsong för oss då men en vecka inför rean köper ingen något. På själva Black friday sålde vi mycket, men det är bara en dag. Sedan går det en vecka efteråt när ingen köper något heller. Och så kan man inte överleva som egenföretagare, säger Susanne.

Black friday-vågen är en av delarna som Susanne kan se som orsak till de sviktande siffrorna. Men även att många kunder handlar på nätet, den extra kostnaden för service och att delar av Bergslagsvägen varit avstängd under en längre period kan vara bidragande faktorer.

– Jag är inte bitter. Jag lyckades bra ett tag och så är det med livet. Det är så klart jättesvårt att veta exakt vad det är som gör att vi inte haft tillräcklig försäljning. Men framförallt kan jag känna att det är jättetråkigt för Finspångs centrum. Jag är jätteglad för den utvecklingen av centrum som man pratar om och satsar på men det känns som att det tar lite för lång tid, säger Susanne.

Nu säljer Susannes skor och väskor ut sitt lager. Någonstans i skiftet mellan januari och februari kommer de två anställda inte att ha ett jobb att gå till. För Susanne själv kommer fotvården att få ta en än större plats.

– Mina fotvårdskunder behöver inte oroa sig, nu har jag också tänkt att kanske åka ut till de kunder som vill – eftersom jag kommer ha mer tid. Men någon mer butikssatsning blir det inte, det vågar jag inte. Men jag hoppas att någon annan vågar – de här fem åren med mina trogna kunder och kollegorna i Finspångs handel har varit otroligt roliga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson

Ämnen du kan följa