Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fick fluglarver i såret

Bensår som inte läker kan bli döden för den drabbade. Det larmar Fariba Nayeri, specialistdocent på infektionskliniken på Linköpings universitet. En Norrköpingsman var nära att förlora båda sina ben till följd av fluglarver i såret.

Utsatta. Diabetiker som får bensår riskerar att tvingas till amputation.

Utsatta. Diabetiker som får bensår riskerar att tvingas till amputation.

Foto: JONAS EKSTRÖMER

Anmälan2017-10-24 07:09

Upprinnelsen till anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg är en man som fick fluglarver i sina omlagda bensår i Norrköping vid flera tillfällen. Något som Fariba Nayeri anser är oroväckande och ett tecken på att man använder fel material vid behandlingen.

– Jag vill gärna att det ska komma upp att man måste se över sina omläggningsmaterial. Man missar de viktigaste momenten och då hamnar man i en situation där patienterna kommer in och måste amputeras eller till och med dör, säger hon.

Hon tillägger att det är extra vanskligt med sår på just diabetiker.

– Jag kan bara säga såhär att patienterna jag haft och sett flera gånger, säkert mer än 10–12 är att patienterna kommer in och de har dålig cirkulation. Framförallt diabetiker har dålig cirkulation i fötterna och om de har ett sår som inte ser så infekterat ut så lägger man om det med lite tätt bandage, säger Fariba Nayeri.

Hon beskriver att de dyra täta bandagen är gjorda för att bland annat duscha med och att det tättslutande lock som blir över såret leder till att huden luckras upp.

– Diabetiker har inte samma immunförsvar om andra människor, säger Fariba Nayeri och tillägger att det hela kan leda till kraftiga infektioner i lederna, varefter patienten återigen får åka in.

Förfarandet slutar ofta i många antibiotikakurer och en infektion som aldrig riktigt ger upp. Ett vanligt problem för diabetiker med bensår. Till slut kan det bli så illa att bakterierna blir resistenta mot behandlingen och man tvingas till amputation.

Fariba Nayeri vill höja medvetenheten för den hör typen av problem med täckta sår hos diabetespatienter.

– Man skickar hem patienten efter amputation med samma omläggningsmaterial. Och eftersom patienten sedan tidigare har en dålig cirkulation går bakterierna nån annanstans i kroppen och gömmer sig. Sen kommer de tillbaka och ger infektion.

– Det är såhär att ta in patienten igen och ge antibiotika länge funkar inte, säger Fariba Nayeri.

Hon berättar också att bakterier som ger sig vidare i kroppen kan ge en kronisk organsvikt och på sikt leda till dödsfall.

Den aktuella mannens ben gick att rädda efter att Fariba Nayeri och hennes personal tog över. Hon menar att det inte är rimligt att såret skulle ha lagts om flera dagar i rad och det ändå kläcktes fluglarver däri. Därav valde hon också att anmäla fallet till Inspektionen för vård och omsorg. Med hopp om att väcka medvetenhet för problematiken med omläggningsmaterialet.

– Patienten är mycket bättre nu och omläggningen är bara vanliga billiga kompresser som andas. Det behövs inte mycket avancerade grejer. Det viktiga är att man tänker på att ta hand om en människa och att rengöra och hjälper till och lägger om något luftförande. Det behöver inte vara så svårt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om