– Får en rektor verkligen göra så här? undrar han.
Det var i slutet av mars som han fick ett mail från rektorn, där hon beskrev vilka datum som hans yngste son, som går på lågstadiet, ska få bedriva distansstudier hos sin mamma, som flyttat till en annan stad efter föräldrarnas skilsmässa, under våren. Något han nu anmält till Skolinspektionen.
I mailet beskriver rektorn hur hon pratat med sonen, som uttryckt att han vill detta.
– Vilket barn skulle inte säga det om man får frågan om man vill vara mer hos sin mamma, som flyttat till en annan stad och som han i stort sett bara träffar tre helger i månaden? undrar pappan, som tycker att rektorn begått flera fel:
– Dels att hon pratar med vår son utan att fråga båda vårdnadshavarna först eller att vi är med, dels att hon ger tillstånd till distansstudier, när tingsrätten har kommit fram till att han ska ha sitt stadigvarande boende hos mig.
Pappan menar även att detta gör att sonen förlorar en del av kontakten med sina kompisar och sin storebror, samt missar saker i skolan. Han hänvisar även till skolplikten, vilken han tycker åsidosätts.
I samtal med Skolverket har pappan fått veta att det inte finns något som heter ”distansstudier” för barn i grundskolan. Och i de fall som barn undervisas hemma så handlar det om barn med psykisk ohälsa. Något som hans yngsta son absolut inte lider av, menar han.
– Men det har rektorn gått med på och det är beklagligt, säger han.
På Skolinspektionen har man gått igenom pappans anmälan, och skickat den vidare till kommunens klagomålshantering.
– Vi har begärt in en redovisning om hur man tänkt från kommunen och om de vidtagit några åtgärder, säger Carl Hultsberg på Skolinspektionen.
Kommunen har fram till den 17 maj på sig att redovisa till Skolinspektionen.
– Vi avvaktar redovisningen och ser hur man bemöter uppgifterna. Sedan får vi ta ställning till om vi ska utreda detta vidare, säger Carl Hultsberg.
Jenny Östlund är verksamhetschef för grundskolan på Norrköpings kommun. Hon bekräftar att kommunen startat en utredning i ärendet, men varken kan eller vill kommentera det enskilda fallet.
Generellt – får en rektor bevilja distansstudier för en elev på lågstadiet?
– Jag kan inte svara på det, det kan vår skoljurist bättre. Men jag har fått en dragning av rektorn i det här fallet om hur man agerat och varför. Men jag kan inte kommentera det mera.
Men är det något som förekommer i Norrköpings grundskolor?
– Nej, det är ingen vanlig grej.
Enligt pappan är han och mamman inte överens om detta, är det okej att rektorn då går in och fattar ett sådant beslut?
– Jag vill inte uttala mig i ett enskilt ärende, det är ett barn det handlar om. Men båda föräldrarna har vårdnaden, och de är inte överens, säger Jenny Östlund.
Pappan är bekymrad över situationen. Som det är nu är den yngsta sonen borta från skolan, och har distansundervisning, ett antal datum terminen ut.
– Rektorn lurar honom rätten till sin skolgång genom att fråga honom om han vill vara med sin mamma mer. Det ansvaret ska man inte lägga på en nioåring. Han förstår inte konsekvenserna av vad det blir att missa två dagar i skolan, eller gemenskap med kompisarna och sin bror, säger han.