Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vem tänder eld på flyktingboendet?

Två nätter i rad har det brunnit på flyktingboendet på Hangargatan. Nu har de ansvariga för boendet vidtagit säkerhetsåtgärder för att de boende ska kunna känna sig trygga och för att minska risken att det brinner igen.

Liten spridningsrisk. Den anlagda branden tog sig inte i det kaklade duschutrymmet som tur var och kunde släckas av de boende.

Liten spridningsrisk. Den anlagda branden tog sig inte i det kaklade duschutrymmet som tur var och kunde släckas av de boende.

Foto: Åsa Hanell

ANLAGD BRAND2017-01-04 17:00

Natten till tisdag brann det utanför ett källarförråd på boendet, men man kan inte med säkerhet säga att branden som startade utanför ett förråd där det stod sängar, en kartong och en grill var anlagd. Däremot finns det ingen naturlig förklaring till branden natten till onsdag som startade i ett duschdraperi på andra våningen.

– Den var anlagd, men spridningsrisken var begränsad eftersom det rör sig om ett kaklat utrymme, säger Lars-Inge Olsson, utredande polis vid grova brott i Norrköping.

Han var på plats under onsdagsförmiddagen för att hålla förhör i första hand med de boende på den våning där det brann.

– Det handlar främst om inledande förhör för att förhoppningsvis leda oss till personer som vet mer. Det här är såklart olustigt för de boende, med bränderna, röken och rädslan för att det finns någon på boendet som vill att det ska börja brinna, säger Lars-Inge Olsson.

Än vet inte polisen vad eller vem som ligger bakom bränderna, rent teoretiskt skulle det kunna vara någon utifrån, samtidigt är det rätt osannolikt att någon skulle ta sig in och upp till andra våningen för at tända eld i en dusch.

– Det här är tragiskt och fruktansvärt. Kanske ett rop på hjälp, säger Kenneth Edström, bostadssamordnare och enhetschef för ett antal flyktingboenden, bland annat det här.

Han åkte till boendet så snart han fick vetskap om branden.

– Det har så klart skapat oro, men har inte varit traumatiserande på så sätt att de boende inte kunnat sova, säger han.

Från och med onsdag har ett åtgärdsprogram startat där man ser över el- och brandsäkerheten, ser till att inget brännbart står i korridorerna, infört kameraövervakning och tagit dit securitasvakter som jobbar dygnet runt, samt ökat bemanningen från socialtjänsten.

Boendet är ett genomgångsboende, där barn, familjer och ensamkommande i genomsnitt bor i två, tre månader. Man tar även emot jourplaceringar på kvällar och helger. För en dryg vecka sedan ökade beläggningen från cirka 25 boende till 48.

– När jag såg att beläggningen ökade valde jag att redan då ta in en extra vakt för att förekomma eventuella oroligheter som kan förekomma när många nya kommer på samma gång, säger Kenneth Edström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om