Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Framtidens utmaningar

På måndagen presenterades "Framtid i Norrköping" på den nya kommunstyrelsens första möte. Det är de planeringsförutsättningar som kommunen ska ta hänsyn till och här finns ett antal "utmaningar".

Det kommer att krävas betydligt fler lärare framöver.

Det kommer att krävas betydligt fler lärare framöver.

Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

ANALYS2018-10-24 14:00

"Framtid i Norrköping" är kommunen sedd i ett tio-årigt framtidsperspektiv och är också en del av kommunens styrmodell. Under måndagens kommunstyrelsemöte presenterades denna rapport som innehåller ett antal analyser i en mängd ämnen med bäring på de kommunala verksamheterna.

I "Framtid i Norrköping" dras alltså linjerna ut för att se i vilken riktning Norrköping går i viktiga avseenden och som också ger ett underlag när exempelvis budgetar ska läggas. En viktig faktor är naturligtvis hur befolkningstillväxten kommer att se ut: både när det gäller bostäder, skola och omsorg. Man prognostiserar en något lugnare tillväxt än den som varit de senaste åren och ser en förväntad folkmängd på knappt 156 000 invånare år 2027 (idag bor cirka 141 000 personer i kommunen).

Redan idag har man en generell brist på grundskolelärare i kommunen och detta behov kommer enligt rapporten att öka. Rekryteringsbehovet bedöms vara omkring 450 lärare och förskollärare i grundskolan per år fram till 2026: detta i en tid när man har för få sökanden till lärarutbildningarna och många avhopp.

En annan av utmaningarna som framkommer i "Framtid i Norrköping" är den demografiska försörjningskvoten (summan av alla som är 19 år och yngre och 65 år och äldre delat med antalet 20-64-åringar som alltså är i arbetsför ålder) som låg på 0,74 år 2017. Denna beräknas 2027 ligga på 0,79 och stiger sedan ytterligare – detta är dock något lägre än landet i övrigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!