Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Amnestin ett misslyckande

När polisen i Norrköping nu summerar den första amnestin för explosiva varor, ser man amnestin som lyckad. Trots att inte någon vara kunde knytas till något brott.

Sprängmedelsamnesti. Beslag av explosiva varor som polisen går igenom.

Sprängmedelsamnesti. Beslag av explosiva varor som polisen går igenom.

Foto: Christine Olsson/TT

AMNESTI2019-03-14 07:00

Istället har de explosiva varor som man fått in främst kommit från skogs- och lantbruk.

Ser ni det som ett misslyckande att ni inte fått in en enda handgranat till exempel?

– Vårt främsta mål var ju att få in varor som bidrog till att minska den kriminella verksamheten, så på så vis är det ett misslyckande. Däremot har vi fått bort mycket sprängmedel från samhället som skulle kunnat användas av kriminella eller orsaka rena olyckor, säger Eva Johansson, vid polisen i region Öst.

En som redan innan amnestin var skeptisk till att man skulle få in varor som använts eller skulle kunna användas i den kriminella miljön är Ronny Ståhling (M), som arbetat som ordningsvakt, säkerhetsansvarig och elevcoach inblick i säkerhet under många år. Han menade att amnestin är ett spel för gallerierna och att vi inte skulle få in granater från forna Jugoslavien som det finns tusentals av i Sverige. Och han fick rätt.

– Det politiska beslutet med amnestin hade ett gott men otroligt naivt syfte då tanken var att man ville få in ammunition, sprängämnen och handgranater från kriminella gäng, säger Ronny Ståhling.

Han anse att man börjar i fel ände genom att förvänta sig att kriminella ska lämna in sina vapen - oavsett om det är handeldvapen eller explosiva varor i form av handgranater.

– Ska vi jobba mot grovt kriminella som beväpnar sig med skjutvapen och sprängmedel så måste vi börja i RÄTT ände och med RÄTT resurser, detta förväntade resultat visar det med tydlighet, säger Ronny Ståhling.

Men polisen är på det stora hela nöjda med amnestin, den förts när det gäller explosiva varor.

– Vi hade farhågor om att folk skulle lämna in explosiva varor i polisreceptionerna, men allt har skett utan incidenter och polisen har i de allra flesta fall åkt ut och hämtat varorna hos de som anmält att de har dem. Sedan har vi destruerat de flesta på någon av de två destrueringsplatser vi har här i området, eller så har Nationella bombskyddet tagit hand om de farligaste varorna och fraktat ut dem från området till sin destruktionsplats, säger Eva Johansson.

Hon menar också att det är ganska troligt att polisen kommer att genomföra fler amnestier för explosiva varor.

Inget är beslutat än, men det kommer att dröja åtminstone tre år, säger Eva Johansson.

Amnestin i siffror

Polisområde Östergötland (131 totalt)

Antal inlämningar av explosiva varor.

LPO Motala 25 st

LPO Linköping 50 st

LPO Norrköping 56 st

Totalt antal ärenden i region Öst under perioden var 380 stycken. Flest antal ärenden hade Jönköpings län med 152 stycken.

170 kg explosiva varor blev slutresultatet för region Öst

Sveriges första amnesti för explosiva varor genomfördes mellan den 15 oktober 2018 till 11 januari 2019. Under den perioden kunde den som ville kontakta polisen för att lämna in explosiva varor utan juridiska påföljder.

Amnestin grundade sig i ett regeringsbeslut med syfte att minska den illegala tillgången på explosiva varor kopplat till den grova brottsligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om