Men det var alltså 1964 som den alpina sporten gjorde entré i Finspång, vilket man kan läsa om i FAIK:s jubileumsbok från 1987.
Det var ledarna Gottfried Grafen och Arvid Falkenberg som var med och ordnade en teknikbacke vid Grosvad, en bit från de då befintliga hoppbackarna.
Slalomåkarna ingick också i backsektionen fram till 1969, då alpina sektionen bildades. Det vill säga för exakt 50 år sedan.
Grosvadsbacken ansågs dock för kort och 1977 gjorde Bo Harrysson, dåvarande ordföranden i alpina sektionen, en inventering efter en tänkbar längre slalombacke.
Han hittade ett par alternativ och av dessa fastnade man för Kolstadbacken.
1977/78 röjde man för en nedfart och 1981-82 för ännu en.
Det blev en fantastiskt fin anläggning med lift, belysning och snökanon, allt iordningställt via ett enormt nedlagt arbete, helt på ideell väg.
Men man hade stor hjälp av den stödförening som bildades 1978.
Anläggningen var fullt godkänt för tävlingsverksamhet och bland annat arrangerade man DM-tävlingar, och även nationella tävlingar i form av Korrugal Cup.
FAIK var även först i landet med att arrangera ungdomsstörtlopp, kallat för Kolstadsstupet.
Men FAIK fick aldrig resurser till att tillräckligt stödja sina ungdomar ekonomiskt, så de bästa gick till NSK i Norrköping.
Under många år var Bo Harrysson en sammanhållande länk för verksamheten. På grund av dåliga vintrar blev verksamheten mindre och mindre och 2001 lades slalombacken i Kolstad ned.
Vid årsmötet 31 mars 2004 lades sektionen ned.