Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Misslyckanden för miljarder

Den här veckan hänger Folkbladets Widar Andersson med några Norrköpingspolitiker ut på diverse seminarier och evenemang i Visby. Först ut är kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Förebyggande. Anna Sarkadi.

Förebyggande. Anna Sarkadi.

Foto: Widar Andersson

Almedalen2017-07-04 10:00

Försäkringsbolaget Skandias stiftelse "Idéer för livet" genomförde ett antal skolpolitiska seminarier på måndagsförmiddagen. Lars Stjernkvist medverkade i panelen i ett av dessa seminarier. Ämnet var "Skolmisslyckanden."

Skandia har uppdragit åt teknologie doktor Nima Sanandaji att räkna på samhällsförlusten som uppkommer när ungefär 14 000 av Sveriges 24-åringar inte har gymnasieexamen. Sanandaji - som gjort rapporten tillsammans med Lena Hök som är verksamhetschef på Idéer för livet - inledde seminariet med att förklara hur de räknat när de uppskattat kostnaden för dessa 24-åringars skolmisslyckanden till 53 miljarder kronor.

– Vi har enbart räknat på förluster i värdeskapande under deras yrkesverksamma liv. Hälften av förlusten drabbar individerna i form av lägre inkomster och hälften slår mot det allmänna som får lägre skatteintäkter, berättade Nima Sanandaji.

Rapportförfattarna har således inte försökt beräkna de högre sociala kostnader som erfarenhetsmässigt samexisterar med låg utbildning och skolmisslyckanden. Beräkningarna har gjorts i sex olika steg. Ekvationen som använts vid de samhällsekonomiska beräkningarna är: V=A x (Fg x lg - Ff x lf) x 12 x 1, 3698 x D. Varje del i ekvationen motsvarar något av de sex stegen.

Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet medverkade på seminariet. I sin inledning fokuserade hon på vikten av förebyggande arbete för att förhindra skolmisslyckanden.

– Tre faktorer påverkar och driver på skolmisslyckanden. Det är individuella, sociala och rent skolmässiga förhållanden som främst påverkar hur det kommer att gå för dem i skolan och därmed längre fram i livet, sa Anna Sarkadi.

Lars Stjernkvist företräder ganska ofta Norrköpings kommun i sådana här sammanhang. Norrköpings "sociala investeringsfond" och kommunens samarbete med en privat investerare för att förbättra skolresultaten för fosterhemsplacerade barn har fått stor uppmärksamhet i omvärlden. Stjernkvist hade i huvudsak två budskap som han återkom till under panelsamtalet.

– Göd inte myten om konflikten mellan humanister och ekonomer. Att räkna på vad som fungerar och vad det kostar har en avgörande betydelse för framgångsrikt socialt arbete, sa Stjernkvist som pekade på dokumenterade vinster i form av bättre skolresultat och ekonomiska överskott.

Han uppmanade också alla att bli bättre på att "sprida framgångarna".

– Väldigt mycket bra som görs förs inte vidare, sa Stjernkvist och passade på att hylla Skandias initiativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!