Teresa Carvalho hade tunga ordförandeuppdrag i Norrköpings kommun när hon hösten 2014 blev invald i riksdagen. Som ny ledamot kastades hon rakt in dramatiska förlopp med minoritetsregering, förlust i budgetomröstningen i december 2014, "nästan" extraval i mars 2015 och med en Decemberöverenskommelse som kom, som sprack men som ändå finns kvar på något sätt.
– Läget var ju helt nytt för alla. Ingen bland veteranerna hade heller varit med om något liknande. Men när tiden gått så känns det som om vi "hittat vår lunk" att arbeta i utskotten och i riksdagens voteringar. Vi kan ju inte gå runt och fundera och spekulera över möjliga regeringsalternativ och sådant hela tiden. Vi har ett jobb att sköta, sa Teresa Carvalho till mig när vi sågs nere i Almedalsparken en kort stund innan hon skulle gå iväg till ett seminarium.
Det där jobbet har tidvis varit mycket intensivt. Inte minst i socialförsäkringsutskottet där Carvalho är ledamot.
– Mitt utskott ansvarar ju bland annat för migrationspolitiken. Uppgörelsen mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna har inneburit att en rad förslag på ny migrationspolitisk lagstiftning har kommit till utskottet för beredning och beslut, berättade Teresa medan ett mycket lätt duggregn föll över oss.
När hon kom till riksdagen anmälde hon intresse för att tjänstgöra i Socialförsäkringsutskottet.
– I många frågor i utskottet har vi ju inte majoritet. Vi har till exempel inte lyckats göra förändringar i dagens systen där sjukskrivna människor "matchas" mot en i allt väsentligt "teoretisk arbetsmarknad" när deras arbetsförmåga prövas. Men vi har gjort fler andra viktiga saker. Framförallt har vi lyckats att ta bort den så kallade "stupstocken" i sjukförsäkringen. Sjuka människor riskerar nu inte att utförsäkras. Det är en mycket viktig sak tycker jag, sa Teresa Carvalho med skärpa i rösten.
På Strandgatan 19 finns "TCO-trädgården" där flera av TCO: s medlemsförbund håller seminarier i för dem angelägna frågor. KLYS - Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd - hade bjudit in Teresa för att diskutera alla de problem med Försäkringskassans regler som frilansare och konstnärer av olika slag har att hantera.
Ett krav som paneldeltagare från KLYS höll för särskilt viktigt är att ändra systemet så att människors "historiska inkomster" blir grunden för den så kallade "sjukpenninggrundande inkomsten" SGI. En sådan reform skulle "påtagligt förbättra tillvaron för frilansare och konstnärer med oregelbundna inkomster" enligt KLYS.
Teresa Carvalho hänvisade till att regeringen tillsatt en utredning i saken.
– Jag ser framför mig att det här kommer att kunna bli verklighet, sa Carvalho.