Allt vanligare i kriminella sammanhang

Snabba, smidiga och lätta att ta sig runt med i bostadsområden och skaka av sig efterföljande polisbilar.

Att scootrar och crossmotorcyklar spelar en allt större roll inom gängkriminaliteten, där de används inte bara för att köra folk utan även för att transportera vapen och narkotika, är ingen nyhet. Men att det är ett mönster vi sett under flera år växa fram bekräftar polisområdeschef Peter Wahlberg.

– Så är det definitivt, men jag reagerade också i morse när jag hörde om det, eftersom det är något som har pågått under flera år och inget nytt fenomen.

Polisen i Göteborg säger till Sveriges radio att i 70-80 procent av fallen så har en scooter varit inblandad på nåt sätt och polisen i Stockholm och Malmö bekräftar att scootrarna är helt centrala inom gängkriminaliteten. Om det inte handlar om skottlossningar används scootrar för att transportera vapen eller narkotika.

Stämmer det med din uppfattning också när det gäller Norrköping?

– Formuleringen får stå för dem, men visst är crossar, scootrar, mopeder och motorcyklar en del av brottsverktygen även här, säger Peter Wahlberg.

Scootrar och crossmotorcyklar kan användas av flera orsaker, de är lätta att stjäla och lätta av avidentifiera genom att ta bort registreringsskylten. Och stoppas sällan av polis. Att ta sig fram på en scooter gör att du bland annat kan skaka av dig en efterföljande polisbil i ett bostadsområde.

Strax innan klockan 22 en söndagskväll i augusti larmades polis om en misstänkt skottlossning i Norrköping.

– En kille på motorcykel stannade och avlossade fem skott innan han åkte vidare, säger ett vittne.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa