Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förlorade hjärtans dag

Alla människor lever inte i ett rosenrött skimmer på Alla hjärtans dag, för en del är dagen förknippad med både sorg och saknad.

Alla hjärtans dag. Inte bara underbart för alla.

Alla hjärtans dag. Inte bara underbart för alla.

Foto: JESSICA GOW

ALLA HJÄRTANS DAG2018-02-14 14:00

Var tredje svensk har nämligen förlorat någon de älskar till följd av hjärt- kärlsjukdom enligt en Sifoundersökning, men samtidigt presenteras ny forskning som ska bidra till att vården kan förutse vem som kan komma att drabbas.

Över 30 000 människor dör varje år av någon sjukdom som rör hjärtat eller kärlen kopplade till hjärtat, trots att det innebär att man under en tioårsperiod lyckats minska antalet dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar med en fjärdedel.

– Hjärt-kärlsjukdom är vår största folksjukdom och de flesta känner någon som drabbats av hjärtinfarkt, stroke eller hjärtstopp, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

En studie vid Skånes universitetssjukhus i Lund, med stöd av Hjärt-Lungfonden, visar att magnetkamerateknik kan användas för att mäta mikrocirkulationen i hjärtmuskeln. Forskarnas hypotes är att försämrad mikrocirkulation är ett första tecken på hjärtsjukdom. Tekniken hjälper framför allt diabetesdrabbade och kvinnor med oklar bröstsmärta.

I en annan studie, genomförd vid Uppsala universitet, analyserar forskarna blodprov från personer som inom ett halvår efter provtagningen drabbats av sin första hjärtinfarkt, för att kunna identifiera biomarkörer som förebådar infarkten.

– Forskningen kommer allt närmare nästa stora genombrott. Om vi kan förutse vilka som kommer att drabbas av hjärt-kärlsjukdom möjliggör det förebyggande behandlingar och kan i förlängningen hjälpa oss att rädda människor från att dö i förtid, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Hjärt-Lungfonden

Under 2017 kunde Hjärt-Lungfonden dela ut ett rekordstort belopp – över 340 miljoner kronor – till betydande forskningsprojekt. För tio år sedan låg samma siffra på 140 miljoner. Hjärt-Lungfonden arbetar för att minska antalet som drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, öka antalet överlevande och ge fler människor tid att leva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om