Då är det Alla Helgons afton. En dag många tänker extra på de som lämnat jordelivet, och tänder ljus vid graven. Redan förra året började begravningsbyrån Fonus att erbjuda tjänsten att tända ljus vid graven.
– Vi började i lite mindre skala förra året. Det kändes jättefint efteråt, när vi fick respons. Vi tog en bild på ljuset vid graven och många svarade att det var fint, säger Sebastian Roos, borgerlig officiant på Fonus Öst i Norrköping.
Tjänsten är kostnadsfri och erbjuds på många kyrkogårdar runt om i landet. I ett formulär på nätet fyller man i för vem, och var, ljuset ska lysa. I år märker Sebastian Roos och hans kollegor av ett ökat intresse. Bokningarna har trillat in och snart fyllt hela fredagen för dem.
– Det är mycket populärt. Det börjar bli fullt! Någonstans får vi sätta en maxgräns för hur mycket vi hinner göra på fredag, säger han.
Tror du att ökningen har med corona att göra?
– Ja, det kan jag tänka mig. Det känns bra att göra det här för människor som inte vågar sig ut. För det blir ju samlingar, även om det är utomhus.
Just de här folksamlingarna är något som Svenska kyrkan jobbar för att undvika inför den populära helgen, då tusentals människor brukar besöka kyrkogårdarna för att tända ljus. I ett facebookinlägg gick till exempel Svenska kyrkan i Norrköping ut tidigare i veckan, och bad allmänheten att sprida ut sina besök på kyrkogårdarna under hela allhelgonaveckan. Inlägget avslutas med att kyrkan inte kommer att bjuda på fika i år, på grund av den rådande pandemin.
På sin hemsida tipsar Svenska kyrkan också om att man inte måste besöka en kyrkogård fysisk för att minnas sina nära och kära. "Tänd ljus hemma och ha kontakt med närstående, tänd ett digitalt ljus på bönewebben eller delta i en digital minnesgudstjänst", skriver kyrkan bland annat.
Allhelgona
Alla helgons afton firas alltid på en fredag, dagen innan Alla helgons dag som alltid infaller på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.
Allhelgona är den helg på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet.
Det var den tyskromerske kejsaren Ludvig den fromme som år 855 beslutade att utse en gemensam festdag för alla helgon som inte hade fått en egen festdag.
Källa: Svenska kyrkan och Institutet för språk och folkminnen