Vi kallar dom Yngve och Anna, men egentligen heter de något annat. Båda har varit fast i alkoholismens järngrepp, men kunde efter många års missbruk slingra sig ur beroendet.
– Jag har supit bort två äktenskap och har nästan 30 års missbruk totalt. Jag kunde behålla jobbet, men det var på en skör tråd. Jag tog in min parkbänk i hemmet, men det gör inte mig till mindre alkoholist än de som sitter utanför systemet.
Anna blev alkoholist redan i 18-årsåldern under en period med mycket brännvin och fester.
– Det eskalerade fort. Jag slappnade av och tyckte att jag blev "rolig". Restaurangen som kallades "Spyfiket" i Finspångs centrum var mitt andra hem. Jag kunde vara så full att jag låg under bordet, trots det kunde man få in en öl till. Till slut nådde jag botten och fick ett ultimatum av min dotter att antingen måste jag sluta eller också flyttar hon och jag får aldrig mer träffa henne och barnbarnet, berättar Anna.
Det var 23 år sedan och sedan dess har hon varit nykter. Yngve har varit nykter i 14 år.
Auroragruppen har funnits i 25 år och merparten av tiden haft sina lokaler på Ekkällevägen.
– Vi träffas tisdagar och lördagar året om. Det spelar ingen roll om det är jul eller nyår. Vi stänger aldrig. Vi har olika teman på våra steg- och traditionsmöten. Vi välkomnar alla och hoppas att fler ska våga kliva nedför den där trappan som kan verka så farlig, säger Anna och Yngve.
Anna påpekar att det är lika farligt för henne att dricka alkohol som för en nötallergiker att äta nötter.
– Ta inte första glaset, då fastnar man. Det är ingen som kommer till oss som säger att det är roligt att vara full igen. Alkoholister finns i alla samhällsklasser.
Yngve arbetar med servicearbete och är AA:s representant i Sverige och Norden.
– Jag tar del av AA:s arbete i andra länder. Det här ansvaret och förtroendet har hjälpt mig mycket, säger Yngve.
AA har 10 000 medlemmar och runt 470 grupper i landet. Yngve och Anna märker av att blandmissbruket ökar bland yngre och att kommuner inte har pengar att kosta på behandlingar. De tror att mörkertalet är enormt stort när det gäller alkoholism.
– Det bästa med AA är att få leva nykter en dag i taget. Vi är tillfrisknande alkoholister och vi fungerar utanför de här väggarna. Men vi vill inte att någon sätter oss på en piedestal för att vi har varit nyktra i så många år. Vi kan vara fulla imorgon, konstaterar Anna och Yngve.