Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Algerna blommar onormalt länge

Sommarens extrema värme har orsakat en onormalt lång tid av kraftig algblomning. Barn och djur är extra utsatta och bör hålla sig på land.

Algerna blommar i hela Östersjön.

Algerna blommar i hela Östersjön.

Foto: Kustbevakningen/SCANPIX

Algblomning2018-07-24 14:00

Fler och fler söker svalka i hav och sjöar. Samtidigt står algerna i full blom. Algblomningen startade i södra Östersjön i mitten av maj och i Bråviken har algblomningen pågått sedan början av juni.

– Det som är lite exceptionellt är att värmeböljan har orsakat en lång period med kraftiga algblomningar. Ett vanligt år pågår algblomningen i ungefär tre veckor till en månad. I år hade vi en rekordtidig start och det ser ut att hålla i sig, säger Johannes Johansson, oceanograf vid SMHI.

Även algblomningens utbredning är utöver det vanliga. Algblomningen sträcker sig från södra Östersjön upp till Ålands hav, in i Finska viken och den senaste veckan även upp i Bottenhavet. Ett vanligt år koncentrerar sig algblomnigen över ett par av de här områdena. Algblomningens utbredning beror på värmen samt tillgången till fosfat i vattnet.

– De här algerna finns mer eller mindre alltid i vattnet men värmen gör att de kan växa. Vi har även haft ganska lugnt väder utan vind och då flyter algerna upp till ytan, säger Johannes Johansson.

Hur länge algblomningen pågår beror helt och hållet på vädret.

– Om värmen fortsätter kommer vi ha fortsatt algblomning. Blir det sämre väder, till exempel att det börjar blåsa och regna, så kommer algerna blandas runt och inte synas lika väl. Det skapas då inga kraftiga ytansamlingar.

Det finns många olika arter av cyanobakterier, som algblomning under sommaren oftast består av i Östersjön, och alla är inte giftiga. De arter som är giftiga kan orsaka magsjukeliknande symptom.

– Om man får en kallsup kan det i värsta fall orsaka kräkningar, feber och magknip. Om man får algerna på huden kan de orsaka klåda och hudirritationer. Därför rekommenderar vi att inte bada vid algblomning. Det är samtidigt lättare att barn får kallsupar och att hundar slickar i sig algerna när de kommer upp ur vattnet. Det finns exempel då djur har druckit mycket vatten med cyanobakterier i, och dött av det. Därför rekommenderar vi starkt att barn och husdjur håller sig på land vid algblomning,

Vad kan man själv göra om man får syn på algblomning?

– Är man vid kusten eller vid insjöar och ser att det finns ytansamlingar, alltså något som liknar en gulgrön soppa, kan man ta kort och skicka in till infocentralen för Egentliga Östersjön. Därefter kan länsstyrelsen bestämma om de ska skicka ut folk på provtagning eller om de bara skriver en nyhet på deras hemsida. SMHI har egentligen endast koll på den storskaliga blomningen och inte på lokal nivå, säger Johannes Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om