Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökad vårdtyngd i svårjobbat hus

En ökad vårdtyngd och ett högt svårjobbat hus gav en situation med risk för patientsäkerheten på Timmermannen.

Nämndledamot. "En mycket ansträngd situation", säger Anders Magnusson (M) om Timmermannen.

Nämndledamot. "En mycket ansträngd situation", säger Anders Magnusson (M) om Timmermannen.

Foto: Mikael Strand

ÄLDREVÅRD2016-06-27 19:00

Det handlar framför allt om korttidsplatserna som kommunen öppnade upp igen i januari 2015 efter en tidigare stängning. Under våren och försommaren har situationen varit ansträngd.

Vid det senaste mötet med vård- och omsorgsnämnden i mitten av juni slog oppositionsrådet Mona Olsson (V) larm om situationen på Timmermannen i Hageby, efter att ha fått signaler från personalen där.

”Timmermannens säbo stängdes under 2013, främst av ekonomiska skäl, men valdes också ut på grund av stora arbetsmiljöproblem. Timmermannen har nu öppnats igen, först för korttidsplatser och senare också för säbo, men arbetsmiljöproblemen kvarstår, vilket börjar äventyra patientsäkerheten,” skrev Mona Olsson inför nämndsammanträdet.

Hon fortsatte:

”Öppnandet av korttidsplatserna efter nyår 2015 skedde med kort varsel – problem fanns med både omvårdnadspersonalens kompetens och med utrustning. En riskanalys gjordes då utifrån både patientsäkerhet och arbetsmiljö. När säboplatserna öppnade i april så skedde även det med kort varsel”, skrev Mona Olsson och ställde frågan: Anser våra medicinskt ansvariga sjuksköterskor att patientsäkerheten på Timmermannen är tillräcklig?

Svaret, rapporten på nämnden, skrämde henne:

– Jag blev riktigt rädd. Det här var mycket värre än jag någonsin hade föreställt mig. Det visade på stora brister på Timmermannen, säger Mona Olsson.

I det höga huset har man många gånger bara haft en personal på varje våning, säger Olsson. Samtidigt är det väldigt många personer på korttidsplatserna med en stor vårdtyngd.

– Det är många patienter i livets slutskede, till exempel, som kräver, ibland, tre personal till förflyttningar, och förflyttas gör man flera gånger om dagen. Det betyder att man tömmer två andra våningar, för att kunna hjälpa sin kollega, säger Mona Olsson.

– På natten är det för låg bemanning. Man får inga vikarier. Larmloggen visar att det är väldigt många larm, men att det är fördröjning innan man svarar på larmen, säger Mona Olsson

– Man har för få sjukgymnaster och arbetsterapeuter, vilket gör att rehabibliteringen nästan är obefintlig på Timmermannen, vilket gör att man får en ökad risk för liggsår, säger Mona Olsson och talar om en ”tickande bomb”.

Anders Magnusson (M), också ledamot i nämnden, talar en en ”ansträngd situation” och att man missbedömt vårdtyngden.

Bakgrund

Timmermannen i Hageby lades ner 2013.

Den 19 januari 2015 öppnades Timmermannen igen, med 28 korttidsplatser.

I april i år öppnade ytterligare fyra våningar i huset, med totalt 24 särskilda boendeplatser.

I oktober ska 14 korttidsplatser göras om till säbo-platser.

På senaste sammanträdet med vård- och omsorgsnämnden kom det fram att situationen på korttidsplatserna varit ansträngd, med en stor vårdtyngd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om