Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lov införs i hemtjänsten

Efter årsskiftet kan hemtjänsttagare själva välja vem som ska komma hem till dem. I går togs det sista beslutet om Lov.

Beslutat. I början av 2018 införs LOV inom hemtjänsten.

Beslutat. I början av 2018 införs LOV inom hemtjänsten.

Foto: Carolina Nilsson

ÄLDRE2017-05-18 13:00

Det står för Lagen om valfrihetssystem och betyder att alla som beviljas hemtjänst i Norrköpings kommun själva kan välja om de vill att det ska komma personal från den kommunala hemtjänsten eller personal från ett privat företag hem till dem.

– Den 17 maj är en högtidsdag, inte bara för Norge! Det här är en milstolpe i arbetet som gäller Lov inom hemtjänsten, sade kommunalråd Eva-Britt Sjöberg (KD), som även är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Beslutet om införandet togs i början av förra året, och sedan dess har en arbetsgrupp, bestående av alla partier utom Vänsterpartiet, arbetet fram detaljer. På onsdagsförmiddagen togs så det sista beslutet om alla detaljer när nämnden sammanstrålade. Enligt Sjöberg togs beslutet i stor politisk enighet.

– Det är skönt att de flesta står bakom beslutet. Det ger bra spelregler för användare, medarbetare och de företag som är intresserade av att utföra tjänster, sade hon.

Att införa Lov är inte helt okontroversiellt. Vänsterpartiet deltog inte alls och vård- och omsorgsnämndens vice ordförande Irma Görtz (S), som i dag ser positivt på valfriheten, sticker under stol med att hon varit starkt emot.

– Jag har varit rabiat motståndare till Lov, men det mesta har handlat om okunskap. Jag tror att många i mitt parti säger nej rent ideologiskt och jag tror att det hänger ihop med vinster i välfärden, sade hon.

Såväl hon som Eva-Britt Sjöberg framhåller att systemet införs för hemtjänsttagarnas bästa, att brukarna ska få så stort inflytande som möjligt över de som kommer hem till dem.

På torsdagen blir ett förfrågningsformulär till privata utförare tillgängligt. I november kommer sedan brukarna att få välja vilken utförare de vill ha. Det kommer att annonseras på olika platser och en mässa kommer att arrangeras på Thapperska i november. För att underlätta för mindre företag att delta har kommunen delats upp i sex olika områden. Minimikravet är dock att man genomför 80 timmar i månaden. Kommunen ställer samma krav på företagen när det exempelvis gäller sammanhållen arbetstid, kollektivavtal pensioner och semester som i sin egen organisation. De som ansöker måste erbjuda såväl omsorgs- som servicetjänster. När det gäller nattillsyn kommer kommunen att tillhandahålla det. Samma sak gäller trygghetslarmen, som kommunen kommer att skapa en ny organisation kring under hösten.

Lov i hemtjänst

Vid årsskiftet sällar sig Norrköping till de 170 kommuner som redan infört Lov inom hemtjänsten.

Bland de företag som uppfyller kraven som ställs kommer brukarna själva att få välja vem de vill som kommer hem till dem.

Nattillsyn kommer dock fortfarande kommunen att ha hand om. Samma sak gäller trygghetslarmen, där kommunen under hösten bygger upp en ny organisation kring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!