Viner från down under
Vindistrikten runt Adelaide i södra Australien har upplevt det torraste året i mannaminne. Vattenreserverna sjunker och oron är stor bland vinodlarna. Det är det sjätte året i rad med osedvanligt torr och het väderlek. Australiens viner har annars gjort ett segertåg världen över under senare år - inte minst här i Sverige.
Bild 2:Foto: Sune Liljevall Bild 3: Foto: Sune Liljevall Bild 4: Stordrift. Många av vinföretagen i Australien är giganter som producerar oerhörda mängder vin. Ibland kan anblicken mer ge bilden av ett oljeraffinaderi än ett vinföretag. Foto: Sune Liljevall Bild 5: Bild 6: Koalabjörnen finns längs hela Australiens östkust, från trakten kring Adelaide till Kap York-halvön. Bild 7 är en karta. //bilder: 7
Foto:
De australiska vinodlarna har aldrig varit med om något liknande och de tvingas skörda flera veckor tidigare än normalt. För många vinfirmor beräknas skörden och vinproduktionen bara bli en tredjedel mot normala år.
- Inget regn har fallit här sedan i mars 2006, berättar Caroline Dunn som är vinmakare på vinföretaget Wolf Blass i Barossa Valley som ligger nordöst om Adelaide i södra Australien, när jag i mitten av februari gör ett besök.
- Skörden blir extremt liten då bären är så små, men aromerna är intensiva, syran hög och sötman påtaglig. Det är ännu osäkert att uttala sig om kvaliteten, men den ser ändå ganska lovande ut, säger hon.
Man har precis dragit igång skörden, flera veckor tidigare än normala år.
Wolf Blass är en storproducent och helt beroende av bevattning av sina vingårdar. 300 000 liter vatten går åt per dag för att hålla vinrankorna vid liv.
Bevattningen hålls ändå på minsta möjliga nivå med så kallad droppbevattning som bara ger druvstockarna så mycket att de överlever och kan ge frukt.
Kvalitetstänkande
På senare år har vi svenskar börjat köpa australiskt vin som aldrig förr. Förra året ökade försäljningen av vitt vin med 57 procent och av rött med 25 procent. Och statistiken för januari 2007 visar att Australien för tillfället är det mest säljande landet på Systemet.
Vi ser just nu en renässans för aussieviner i Sverige. Den första försäljningsframgången kom i mitten av 80-talet. Sedan dess har det hänt en hel del på de australiska vingårdarna. Kvalitetstänkande har ersatt det tidigare kvantitetstänkandet. Nu är det med viner i mellanprisskiktet som man främst firar framgång.
En annan märkbar förändring är att landets vinproducenter under senare år tonat ner den tidigare massiva användningen av ek (främst i form av ekchips i de billigare vinerna) till förmån för mer renfruktiga viner.
På vingården Rosemount Estate i McLaren Vale, söder om Adelaide, har man på senare år omdanat vinerna till en mer fruktaccentuerad stil. Den redan tidigare något överfatade Rosemount Shiraz - som funnits länge på Systemet - har i sin nya smak fått en rik björnbärs-blåbärsfrukt. Vinet är också Rosemounts storsäljare med 10 miljoner sålda flaskor per år.
Än större är smakskillnaden på det nya chardonnayvinet som nu är friskt och fräscht och inte alls så gultonat, tropiskt och smörigt som förr. Vilket det också vunnit mycket på.
Skräddarsydda viner
Något som utmärker Austaliens viner är att man här satsar mycket på märkesnamn, mer än på distrikt och ursprungsbeteckningar. Här betonar producenterna sina namn på etiketterna. Man köper en Lindmans, Wolf Blass eller en Penfolds. Inte som i Europa där man köper en rioja, bordeaux, bourgogne eller ett Alsace-vin.
Här satsas det också mer än någon annanstans på genomtänkt flask- och etikettsdesign liksom på förförisk, målgruppsinriktad marknadsföring. Många billigare viner skräddarsys också ofta för att passa smakpreferenserna på den avsedda exportmarknaden. Storsäljande Lindemans bin 65 Chardonnay är till exempel betydligt mer fatpräglat och sötare i USA än i Sverige.
Visst kan många av de billigaste australiska vinerna fortfarande upplevas som lite själlösa, men mycket mindre än tidigare. Och går man upp lite i pris så hittar vi viner som hör till de mest prisvärda som går att hitta. Så räkna med fortsatt framgång för vinerna från down under.