Yxbackens lift öppnas

Snö ligger fortfarande fläckvis kvar i Yxbacken och snart öppnas liften igen! Dock inte för skidåkning, men väl för cykelåkning!

Fortfarande snö. Så pass mycket finns det fortfarnde i Yxbacken, att motionären Mats Henningsson kan roa sig med lite snöbollskastning.

Fortfarande snö. Så pass mycket finns det fortfarnde i Yxbacken, att motionären Mats Henningsson kan roa sig med lite snöbollskastning.

Foto: ForSören Boström

ÅBY2017-05-10 10:00

– I sommar har vi premiär för allmänheten med down hill-cykling nerför Yxbacken, berättar klubbens ordförande Anders Wihag.

– Vi har köpt in ett tiotal cyklar med tillhörande skydd, för uthyrning och just nu håller vi på att bygga en bana från toppen av Yxbacken och ner till målområdet.

Så det är inte meningen att man ska kasta sig utför stora ”Pernilla-backen”?

– Nej, den är för brant, säger Anders Wihag. Däremot kan man nog klara sig nerför familjebacken om man vill, men framförallt bygger vi just nu en speciell nerfart för down hill-cyklarna. Vi har haft en grävmaskin ute för att fixa till en bra bana och nu håller vi i klubben på att bygga den här speciella banan för fullt. Det blir lite spångar och lite broar längs banan och vi flyttar även på stenar och fyller på grus, där det behövs, för att banan ska bli åkbar.

– Det handlar om en helt ny down hill-led, som vi i samarbete med Allmänna arvsfonden utvecklar. Så med början i år hoppas vi få igång sommaraktiviteter för allmänheten. Precis som i Åre, Sälen och många andra ställen.

Det har förekommit down hill-cykling även tidigare somrar i Yxbacken?

– Ja, men det har varit så kallad avancerad down hill-cykling och dom lederna kommer ju att finnas kvar för dom åkarna. Men nu öppnar vi för första gången upp för allmänheten på en lättare bara.

När blir det cykelpremiär i år?

– Förhoppningsvis i början av juni, om vi hunnit bygga klart specialbanan då bara.

Hur farligt är det med down hill-cykling?

– Det är inte ofarligt, så man ska vara försiktig. Men jag som knappt kan cykla, provade på down hill på Vallåsen i Skåne och tog mig både uppför liften och nerför backen helskinnad! Så tar man det bara lugnt så går det oftast bra.

– Framförallt är det riktigt kul att cykla nedför slalombackar och givetvis bra träning också. Och det känns ju väldigt positivt att vår anläggning kommer att användas och ge lite intäkter året om i framtiden.

– Sedan har vi en nyhet till på gång, nämligen ett utegym som vi ska bygga nere i målområdet framför Yxbacken, berättar Anders Wihag. Det sker i samarbete med Norrköpings kommun.

Hur gick den gångna säsongen ekonomiskt i Yxbacken?

– Den hamnade på den sämre halvan av årgångar. Mest för att säsongen kom igång sent och blev kort. Därmed tappade vi en hel del inkomster.

– Men vi kämpar på och i fortsättningen siktar vi på att ha backen öppen året om, med skidåkning på vintern och down hill-cykling från april till oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om