Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vägföreningen i Åby vill stoppa bostadsbygge

Åby/Jursla vägförening försöker stoppa ett husbygge i Åby på grund av kommunens ändrade regler för vägföreningarna. "Vi måste sätta ner foten. Så länge det här inte är utrett blir det inga nya projekt på grönytorna", säger Sture Valund, ordförande i föreningen.

Åbygrillen på bilden ska rivas och ge plats för ett flerbostadshus längs med Katrineholmsvägen. Sture Valund, med styrelsen i Åby/Jursla vägförening i ryggen, försöker nu stoppa planerna.

Åbygrillen på bilden ska rivas och ge plats för ett flerbostadshus längs med Katrineholmsvägen. Sture Valund, med styrelsen i Åby/Jursla vägförening i ryggen, försöker nu stoppa planerna.

Foto: Louise Åsenheim

Åby2022-01-14 06:45

Tekniska nämndens beslut att låta vägföreningarna ta över ansvaret för grönytor och lekplatser i kommunens ytterområden har fått till konsekvens att ett bostadsbygge av 30 nya lägenheter i Åby stöter på patrull. Detaljplanen som gäller en yta på Kvarntorp vid gamla brandstationen har varit ute på samråd och håller på att justeras inför granskningen.

– Vi har tidigare inte haft några invändningar mot att det byggs här, men efter kommunens beslut om att allt som är på grönytorna är vårt ansvar, så kan vi inte tillåta bebyggelse på dem, säger Sture Valund.

Om detaljplanen går igenom i samhällsplaneringsnämnden kommer vägföreningen att överklaga beslutet.

Samma sak gäller en ny torrdamm som Nodra skulle anlägga vid gästgivareområdet i Åby. Den ska skydda mot översvämningar och rena dagvatten, och efter anläggandet skulle Nodra ta över skötseln av ytan. Ändå säger vägföreningen nej och tänker inte skriva på något avtal.

– Vi vill ha det här utrett först. Det är också ett sätt för oss att trycka på och sätta press på kommunen att ta tag i frågan så fort som möjligt.

Är det inte många som vill ha nya lägenheter i Åby?

– Jo, det här drabbar ju tredje part, det är vi helt medvetna om. Men just därför borde kommunen sätta fart och utreda det här.

Själva tvistefrågan med kommunen är ansvaret för lekplatserna. Grönytorna är förrättade på vägföreningen och att sköta dem kan vägföreningen inte säga nej till. Däremot menar de att lekplatserna, som byggts av kommunen och hittills skötts av dem, inte är förrättade på dem bara för att de ligger inom ett grönområde.

– Om vi inte tar på oss ansvaret för dem så hotar kommunen med att ta ner dem. Det är nio lekplatser i vårt område det handlar om, säger Sture Valund.

Utöver att vägföreningen anser att de boende i Åby betalar för skötseln av lekplatserna via skattsedeln handlar det också om att de inte vill ta på sig mer arbete och ansvar.

– Vi är en av Sveriges största vägföreningar och har ett vägnät ungefär lika stort som Valdemarsviks. Det sköter vi som lekmän på ideell basis.

Att få folk att engagera sig i styrelsen kommer att bli svårare, menar han.

– Vi kanske måste anställa någon som sköter det här på heltid och då måste medlemsavgiften höjas. Vad tycker medlemmarna om det?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!