I slutet av mars hörde flera personer av sig till Norrköpings kommun och klagade på att vattnet i Torshagsån, som rinner genom Åby, var grumligt och rödbrunt. På en fastighet i närheten av ån pågick borrning för bergvärme.
Kommunen kontaktade borrningsfirman flera gånger och meddelade att de inte fick släppa ut borrvatten på ett sätt som leder till grumling av ån. Trots det kom nya klagomål om grumlat och missfärgat vatten till kommunen.
Den 31 mars gjorde kommunen en åtalsanmälan om miljöbrott.
"Torshagsån är en viktig lek- och födelsemiljö för havsöring. Just nu läggs rom och ungar kryper upp från bottensedimentet. Grumlingen kan kväva ungarna och kan även påverka adulta fiskar och insekter negativt. Det är mycket allvarligt att osedimenterat borrvatten letts ut i ån när havsöringen fortplantar sig här", skriver kommunen i anmälan.
Företaget som utförde borrningen har nu åtalats vid Norrköpings tingsrätt. Stämningsansökan lämnades in den 26 oktober av åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Åklagaren yrkar på att tingsrätten ålägger borrningsfirman att betala en företagsbot på 100 000 kronor för miljöbrott.
Enligt stämningsansökan har personal från bolaget orsakat utsläpp av slamhaltigt borrvatten till Torshagsån. Det ska även ha spolats ned sediment från marken i samma å.
"Torshagsån har fått ta emot mängder av slamhaltigt borrvatten och sediment från marken som bl.a. medfört att vattnet grumlats och att delar av botten täckts med borrslam", skriver åklagaren.
Kommunens limnolog, som ansvarar för de vattenmiljöer kommunen förvaltar, har uppgett att grumlingen kan ha påverkat hela den havsöringspopulation som finns i ån. Även andra djur i ån kan ha påverkats, till exempel nejonöga, musslor och insekter.
Borrningsföretaget förnekar brott och bestrider företagsboten. Bolagets vd menar att de påbörjat borrningen på samma vis som de gjort i över 35 år, och att kommunen inte upplyst företaget om att det fanns ett viktigt vattendrag i direkt anslutning till tomten.
Enligt vd:n avbröts borrningen och åtgärder vidtogs så snart de fick information om att ån inte fick grumlas. Om bolaget anses skyldigt menar han att även kommunen bör anmälas för miljöbrott, eftersom vatten som troligen är ännu smutsigare leds till Torshagsån vid snösmältning och kraftig nederbörd.