I dag är det den 27 januari. En dag som sedan ett gäng år tillbaka är lika med Förintelsens minnesdag. En dag att minnas och kanske framför allt: inte glömma bort. För Åbytjejen Thilde Stenson betyder dagen något extra speciellt. Hon är nämligen en av 500 ambassadörer i landet som utbildats inom ett regeringsstött projekt som Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) står bakom. Fyra dagars utbildning i Norrköping följdes av en sex dagar lång resa till Polen.
En resa som satte spår. Förutom koncentrationsläger besöktes ghetton och gruppen fick ta del av flera vittnesmål från överlevande.
– Jag gick runt och hade en tung känsla hela tiden. Det var sex dagar som man var omringad av sorg. Även när jag skrattade fanns den där känslan där hela tiden, förklarar Thilde.
Hon fortsätter:
– Tänk, jag kan åka dit, gå och besöka lägren, och åka därifrån när jag vill. Men här dog människor. De led och hade ingen möjlighet att åka därifrån...
Men att lämna den där jobbiga känslan vill dock inte 15-åringen. För det är här hennes engagemang finns. Det är här hon kan vara med och förändra och det är här hon ser sig i sitt framtida arbetsliv.
– Någon måste berätta de här historierna vidare och sprida kunskap så att det aldrig händer igen. Man kan inte förändra historien, men man kan påverka de som händer i framtiden, säger hon.
Denna insikt blir bara starkare då hon ser hur rasistisk propaganda sprids bland dagens unga, inte minst på nätet.
– När jag ser det kan jag inte bara vara tyst. För då blir jag en del av dem. Och det är de unga vi måste påverka. De som är vuxna har haft en bild klar så länge om hur de tycker att det är, säger hon.
Två veckors praktik på Svenska kommittén mot antisemitism i Stockholm i höstas gav henne ännu mer insikt i Förintelsen, främlingsfientlighet och rasism. Och hur mycket arbete som krävs för att motverka det. Thilde berättar att hon jobbade över flera kvällar. Hennes handledare Mathan Ravid på SKMA säger så här om henne:
– Thilde är en av många ungdomar som dagligen gör skillnad genom att säga ifrån och ta debatten. Hennes engagemang är glädjande, hoppingivande och väldigt viktigt! Vi på SKMA möter ofta ungdomar som brinner för frågor som rör antisemitism och rasism. I våra utbildningar försöker vi ge dem så mycket kunskap, stöd och råd som vi kan, för att de på bästa sätt ska kunna påverka sin omgivning och agera när någon utsätts för fördomar och diskriminering.
Nästa vecka har hon varit med och skapat en temavecka på Hultdalsskolan, där hon tillbringar sina dagar. Det blir extra fokus på rasism och främlingsfientlighet och Thilde själv kommer att hålla föreläsningar för sjuor, åttor och nior.
– Men det blir ingen vanlig föreläsning, jag vill göra något starkare. Så jag kommer till exempel spela upp en del vittnesmål. Det är starka berättelser, vissa har förlorat sina föräldrar eller syskon. Men det måste visas, för att lyckas ta död på främlingsfientlighet och hat, säger hon.
Hon har redan hållit en föreläsning för sin klass. Och efteråt var det flera som ville diskutera hur man kan gå vidare.
– Jag och min kompis har exempelvis en idé om att starta "Norrköpings unga mot rasism".
I framtiden är målet inställt på att bli professor och undervisa universitetsstudenter. Kombinerat med att åka runt och föreläsa om främlingsfientlighet och rasism.
– Jag är intresserad av historia och religion och hoppas kunna bli professor. Men jag är även intresserad av politik, framför allt demokrati och kultur. Kanske engagerar jag mig där med, säger hon.