Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolkonflikten i Åby: "Det har blivit en principsak"

I höst flyttas hela mellanstadiet på Sandtorpsskolan in i temporära klassrum på Åbymoskolan. Kritiken mot flytten har varit massiv från föräldrar i området. "Det har varit en total brist på dialog och intresse för att lyssna", säger Stefan Holgersson, som gjort en anmälan till Skolinspektionen.

Stefan Holgersson har gjort en anmälan till Skolinspektionen efter att kommunen valt att stänga Sandtorpsskolan innan det finns färdiga lokaler att flytta till.

Stefan Holgersson har gjort en anmälan till Skolinspektionen efter att kommunen valt att stänga Sandtorpsskolan innan det finns färdiga lokaler att flytta till.

Foto: Privat, Henrik Jonsson

Åby2022-06-18 16:00

Konflikten kring flyttkarusellen för eleverna i Åby började för över ett år sen, då föräldrarna fick veta att alla barn i området ska slås ihop på Åbymoskolan. Hela Sandtorpsskolan ska tömmas och lokalerna rivas för att göra plats för en ny förskola. Till lågstadiet finns färdiga lokaler på Åbymo, men kritiken handlar om de cirka 100 elever i årskurs fyra till sex som kommunen vill flytta på utan att ha färdiga lokaler till. Föräldrarna anser att kommunen agerar oansvarigt och inte ser till barnens bästa när de väljer att flytta dem ändå. De menar också att kommunen och skolledningen lämnat felaktig och missvisande information om bland annat Sandtorpsskolans skick och möjligheten att tillfälligt fortsätta vara kvar i de paviljonger som skolan bedrivs i.

Under tiden som Åbymoskolan byggs ut vill kommunen placera eleverna i paviljonger vid Åby arena. Dessa började byggas innan bygglov var beviljat, och när det senare beslutades om bygglov blev det överklagat. Det har gjort att arbetet stannat av och att eleverna vid höstterminens start ska in i tillfälliga klassrum i Åbymoskolan. Där blir de kvar minst till höstlovet. Även bygglovet för ombyggnationen på Åbymoskolan är överklagat, och där har kommunen ännu inte fått något besked.

– Skolan ska byggas om för att inhysa 600 elever och nu inhyser man så många barn där utan att bygga om den. Skolan är fin så det är inte det, men det logiska hade varit att vara kvar i Sandtorpsskolan tills man var klar med ombyggnationen. Men det har blivit någon slags principsak, säger Stefan Holgersson.

Han säger att det som utmärkt skolflytten är dålig planering och, kanske framför allt, brist på kommunikation och vilja att lyssna. Kommunens hantering av frågan var ett skäl till att några personer bildade Ytterområdespartiet som ställer upp i valet i höst. De hade i början av året ett möte med kommunalråd Olle Vikmång (S) där skolfrågan lyftes. Olle Vikmång skulle återkomma om tid för ett nytt möte, men något sådant kom aldrig, trots påminnelse via mejl. 

– Det är helt okej om man har olika uppfattningar om saker, men det här arroganta sättet gynnar ju inte någonting, säger Holgersson.

Varför är det så viktigt att barnen skulle fått gå kvar på Sandtorpsskolan?

– För att lokalerna inte är klara på Åbymoskolan. Det blir en trång arbetsmiljö, trångt i matbespisningen, trångt på skolgården. Det kommer att vara en byggarbetsplats, säger Holgersson.

När Stefan Holgersson i april inte fått något svar på hur eleverna skulle få plats på Åbymoskolan valde han att göra en anmälan till Skolinspektionen.

– Som förälder har man arbetsmiljöansvaret för sina barn tills de går i sjuan. Det finns inga skyddsombud för dem men det finns samma regler för skolan som för en arbetsplats. Eleverna har rätt att ha en dräglig arbetsmiljö. När skolan inte vill samverka och prata om hur de har tänkt lösa saker så bryts det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Om det blir problem senare är det skolledningen som bär ansvaret. Alla problem som kan kopplas till att lokalerna är för små är ett medvetet beslut som de har tagit. Är det så att det inte gjorts en ordentlig riskbedömning, och folk mår dåligt, då är ju det ett brott.

Ombyggnationen på Åbymo

När Åbymoskolan byggdes 2012 fanns det med i planeringen att en utbyggnad skulle ske på sikt för att kunna ta emot fler elever.

Projektet innefattar iordningsställande av expeditionen på stora Åbymoskolan, renovering och utbyggnad av den delen som kallas lilla Åbymo, utbyggnad av matsalsbyggnaden och ny musiksal. Projektet innefattar även anpassningar av skolgården med bland annat mer lekutrustning.

När utbyggnaden är klar kommer skolan ha plats för tre parallellklasser i varje årskurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!