Det är i huvudsak tre saker som gjort att en grupp boende i Kolmårdsområdet valt att bilda ett eget parti och ställa upp i valet i höst. Det är skolsituationen i Åby, konflikten med vägföreningarna i ytterområdena och ett stuprörstänk där den ena nämnden inte vet vad den andra gör. Det är också känsla av att inte bli lyssnad på.
– Vi får bilda ett lokalt parti för att visa att det inte är okej att göra så här mot ytterområdena, säger Stefan Holgersson, till vardags forskare på Linköpings universitet.
Gruppens engagemang började för drygt ett år sen när föräldrar till barn som skulle börja på Sandtorpsskolan i Åby fick besked om att skolan skulle rivas. I stället skulle alla barn slås samman på Åbymoskolan, som ska byggas ut. Svaret på varför flytten skulle ske innan utbyggnaden var klar var att det inte gick att förlänga varken bygglovet eller kontraktet på paviljongerna som undervisningen i Sandstorpsskolan bedrivs i.
– När föräldrar började undersöka det här och andra argument visade det sig vara felaktiga påståenden. Det går visst att förlänga både bygglovet och kontraktet på paviljongerna, säger Stefan Holgersson.
Per Engstrand, professor på Mittuniversitetet, har engagerat sig i frågan för sina barnbarns skull.
– Kommunens representanter lyssnar inte överhuvudtaget. Jag mejlade till nio personer, politiker i utbildningsnämnden, och fick inget svar. Det var många föräldrar som mejlade om det här, på totalt cirka 70 mejl var det bara fyra som svarade, säger han.
Frustrationen över den arrogans som de upplevde ledde till att gruppen som engagerade sig hörde av sig till först en ort, och sen till två till, som hade bildat egna kommuner.
– Och det visade sig att det var ungefär samma sak som hade hänt där, man kände att ytterområdenas behov var ointressanta för centralortens politiker. Om det byggs 20 nya lekplatser i kommunen så är det noll i ytterområdena, säger Stefan Holgersson.
Rådet de fick var att bilda ett eget parti och helt enkelt lyfta frågan om att bryta sig ur kommunen. En utredning skulle visa både på positiva och negativa konsekvenser av att bryta sig loss.
Gruppen också kritisk till det de kallar stuprörstänket i kommunen. De menar att det saknas ett övergripande helhetsperspektiv och att den ena nämnden inte vet vad den andra gör.
– Samtidigt som de skulle lägga ner Sandtorpsskolan så renoverades skolgården, de la ny asfalt och byggde om fotbollsplanen. Då visste de som gjorde det inte om att skolan skulle läggas ner. Det känns inte schysst att hantera offentliga medel på det sättet. Det var flera saker som gjorde det uppenbart att de inte har koll.
– De har ingen koll, och det skrämmer mig, säger Per Engstrand.
Han säger också att det generellt sett är ett bristande underhåll på skolor, förskolor och lekplatser i området.
– Det är ett systemfel och bränner skattebetalarnas pengar.
Ytterligare ett skäl till att de vill bilda det nya partiet är den konflikt som pågår mellan kommunen och vägföreningarna på de större orterna i ytterområdena. De har under lång tid velat att kommunen tar över ansvaret för vägar och grönytor, medan kommunen gått åt andra hållet och har lagt mer ansvar på föreningarna. Bland dem har gruppen fått många anhängare. Partiet som först skulle ha hetat Kolmårdspartiet, har nu bytt namn till Ytterområdespartiet. Hur stor en eventuell egen kommun skulle vara och var gränserna skulle gå är något som skulle ingå i en utredning. Klart är dock att invånarunderlaget finns.
– Exempelvis Kvarsebo/Krokek-Åby/Jursla/Simonstorp kommer ju upp i över 12 000 invånare. Det finns fler än 100 kommuner i Sverige som invånarmässigt är mindre än en sådan lösning. Lägger man till Svärtinge blir det över 16 000 invånare, säger Holgersson.
Vad tror ni om stödet för er bland väljarna?
– Ingen jag pratat med här ute tycker något annat än att vi ska bilda ett parti. Enda nackdelen är att det kommer att kräva mycket jobb av oss, men till slut rinner ju bägaren över, säger Per.
Att lämna Norrköpings kommun kommer innebära att ni förlorar en hel del service, hur allvarliga är ni med planerna på egen kommun?
– Vi kommer ju fortsätta ha en samverkan med Norrköpings kommun. Det är helt klart seriöst från vår sida, men det måste utredas först, säger Stefan Holgersson.