Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medvind för Kicki och Håkan

Just nu testar Försvarsmakten deras underställ. För Kicki och Håkan Arvidsson har med tekniska material och funktionskläder hittat sin nisch.

Draperityg. Ibland tillverkas också lite "vanligt tyg" i fabriken.. Som det här tyget som ska användas till draperi i Åby tennishall, berättar Kicki Arvidsson.

Draperityg. Ibland tillverkas också lite "vanligt tyg" i fabriken.. Som det här tyget som ska användas till draperi i Åby tennishall, berättar Kicki Arvidsson.

Foto: mikael strand

ÅBY2015-06-04 13:00

– Vi jobbar i en bransch där det egentligen är omöjligt att finnas, säger Håkan Arvidsson.

Han konstaterar att under de senaste åren har ett 20-tal företag, som sysslar med tillverkningsindustri inom textilbranschen, gått i konkurs.

Men för de och deras företag Trikåby har det istället lossnat på allvar.

– Vi spelar i en helt annan division nu, med kunder från hela Europa säger Håkan Arvidsson.

Framgångarna började komma för fyra-fem år sedan. Det var samtidigt ett vägskäl för Arvidssons som var ganska mätta efter att i över 20 år ha drivit Trikåby.

– Vi gick en utbildning och hittade en nisch i tekniska material. Den tekniska utmaningen är roligast och att tillsammans med kunderna kunna lösa problemen, säger Kicki Arvidsson.

Både hon och Håkan är ingenjörer i botten, så det är tekniken de brinner för och att hitta rätt sammansättning av olika fibrer som ger materialet unika egenskaper. Det kan handla om att tyget inte ska kunna antändas av eld, inte blekas av solen och tåla att desinficeras gång på gång, som tyget i läkarnas operationskläder måste kunna tåla.

De har kommit en lång väg från tillverkningen av t-shirts och trikåtyger som de började med när de startade sitt företag 1991 i Torshagshuset i Åby, där de drev sitt företag i 15 år. Numera finns företaget på Hydraulgatan i Åby, granne med Returpunkten.

I fastigheten på 2 500 kvadratmeter finns 40 stickmaskiner som tillverkar olika tyger, främst tekniska tyger, till bland annat funktionskläder men också tyger som används till sitsar i lastbilar och rullstolar. Företaget gör också materialet till en snarkkudde som snart lanseras av ett företag. I en av stickmaskinerna görs tyget till underställ i ull och polyester till ett företag som säljer sport- och fritidsutrustning.

Bästsäljaren är high visibility material i orange färg, som bland annat har flamskydd och står emot stark ström. Materialet används till de arbetskläder som Banverkets medarbetare har, berättar Kicki Arvidsson.

Men vägen till färdigt, tekniskt tyg tar sin tid. Materialet måste kunna leva upp till sina egenskaper och prövas genom olika labbtester vid oberoende institut, som finns i bland annat Finland, Baltikum och i Spanien, berättar Kicki Arvidsson.

– När materialet uppfyller kraven blir det certifierat, berättar Kicki Arvidsson.

Trikåby säljer inte enbart tyger utan även färdiga kläder, som sys vid fabriker i Estland och Litauen. Flexibiliteten anser Kicki Arvidsson är företagets styrka, att kunna erbjuda såväl tyger, sömnad som färdiga plagg.

Just nu testar till Svenska försvarsmakten deras underställ. Det handlar om långkalsonger och undertröjor i olika modeller

– Men om vi vinner upphandlingen och får kontraktet är inte säkert, säger Kicki Arvidsson.

De blev tidigare i våras utsedda till årets företagare i Norrköping. Senare i sommar tävlar de i regionfinalen i Linköping och går de vidare därifrån blir det Sverigefinal.

– Det är kul att vi har blivit uppmärksammade, säger Håkan.

De drömmer om att någon gång i framtiden få göra tyg av cellulosabaserade fibrer – framtidens textilier.

– Tänk att få göra kläder av svensk skog, säger Kicki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!