Masten ingen vill ha
Närboende i Åby protesterar, den närliggande förskolan också - mot den redan uppförda 3G-masten.De är sent ute, kanske för sent.Men på onsdagen besökte länsstyrelsen platsen, för att närmare bese den liksom för att ta del av protesterna.
Hyresgästföreningen Ulf Eliasson (med papper i handen) var kritisk mot hur frågan skötts. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
De har överklagat till länsstyrelsen, men första frågan blir då om deras överklaganden alls är giltiga. Tiden har nämligen gått ut.
De protesterande lägger skulden för detta på kommunen. Som först satte in annons om ärendet, varvid då både boende och förskola lämnade in yttranden som gick emot mastplanerna. Senare meddelades, åter via annons, att beslut nu var fattat om Kvillinge 5:1.
- Men vem begriper av det, att det är just Stationsgärdet som det då handlar om? säger Ulf Eliasson från Hyresgästföreningen, som också var på plats.
Hörde rykten
Ulf Dyberg, ordförande för Samfälligheten Stationsgärdet, hörde rykten om att bygglovs- och miljöskyddsnämnden skulle ha tagit sitt beslut i frågan. Han ringde då olika tjänstemän men kom aldrig fram. Sedan läsa han i tidningen att beslut redan var fattat. Men då hade tiden redan gått ut, varför deras överklagande kom in för sent till länsstyrelsen.
Med beslutet taget kunde masten sättas upp, vilket också skedde. Men Dyberg ansåg, att nämnden borde ha informerat bättre, till exempel genom att låta dem som yttrat sig få besked om beslutet. Medan kommunen hänvisar sina rutiner och anser sig ha hanterat saken i helt normal ordning.
Men frågan är likväl, om sättet att informera på verkligen varit tillräckligt. Om inte så kan överklagandena, trots deras alltför sena ankomst, kanske ändå tas upp av länsstyrelsen. Det blir, omtalade länsstyrelsens chefsjurist Bo Hultström, det första som länsstyrelsen får ta ställning till.
Brukar besöka
Länsstyrelsen har för vana att besöka platser, som mastbeslut överklagats för. Detta var alltså en helt normalt visit, medan det väl däremot var mindre vanligt med så mycket folk på platsen.
Ulf Dyberg ansåg, med sin samfällighet bakom sig, placeringen av masten vara olämplig - med hänsyn till strålningsrisken, men också av estetiska skäl.
Elisabeth Pettersson från närbelägna förskolan Stationsgärdet pekade på, att många av de 80 barnen där också bor i området och därmed utsätts för den kanske farliga strålningen 24 timmar om dygnet. Hennes kollega Marie Sohlman fyllde i med att visa på, hur gott om plats det finns i skogen på andra sidan järnvägen.
Hyresgästföreningens Ulf Eliasson fann det "provokativt" att placera masten på det här viset. 423 namn mot mastplaceringen har samlats in i området, och sådant måste man i demokratins namn ta hänsyn till.
- Jag tycker också att det borde höra till god ton, att kommunen informerar de berörda om sådant här. Men i stället har man en känsla av, att sådana här beslut smygs fram. Man hölls ju också delvis på natten, när den här masten monterades upp.
Följer riktlinjer
Lars Löwenadler från mobiloperatören 3GIS underströk, att det ju är kommunernas i demokratisk ordning tillsatta bygglovsnämnder som avgör ansökningarnas öde.
- Och när det gäller strålningen följer vi riktlinjerna från Strålskyddsinstitutet och Boverket, som vi tror har både kompetensen och viljan att värna om alla medborgare.
Enligt den forskning som Strålskyddsinstitutet baserar sig på är strålningen från mobilmaster ofarlig, samtidigt som den också utgör bara en mycket liten del av all den strålning som vi har omkring oss. Med den utsagan i ryggen befattar sig därför kommunernas bygglovnämnder inte med strålningsaspekten, utan bedömer masterna ur estetisk synpunkt. De får inte vara alltför förfulande på platsen.
Inte så enkelt
Löwenadler lämnar också den upplysningen, att det inte är så alldeles enkelt att flytta en mast. Förutom att det kostar några hundratusen kr så har det också sina problem att hitta något lämpligt nytt ställe.
Länsstyrelsen tar sig nu an saken - och börjar då alltså med frågan om dessa sena överklagandena överhuvud taget kan tas upp.