Larver bland makaronerna
När Lina Johansson i klass 8b på Hultdalsskolan skulle börja äta upptäckte hon larver bland makaronerna. - De var grågröna med ränder på sig, säger hon och ser äcklad ut. - Jag blev jätteäcklad och fick nästan kväljningar, säger klasskamraten Anna Collberg.
Lina Johansson och Anna Collberg har också hittat silverfiskar bland knäckebrödet.
Foto: Robert Svensson
De tre larver som hittades hämtades upp och togs med till kostenheten som i sin tur kommer sända dem vidare till leverantören Axfood som får göra en analys.- Larverna måste ha kommit därifrån för alla kartonger är ju förslutna, säger Gunilla Svensson.Ingrid Kalm som är chef för kommunens kostenhet är inte riktigt lika säker sedan hon tittat på larverna.- De ser ju inte riktigt kokta ut och så kan man ju undra hur de klarar att hålla sig kvar på makaronerna under kokning och sedan sköljning, men visst skulle det kunna vara så att de kommer från leverantören, säger Ingrid Kalm. Idealmakaronerna kokas i köket på Hultdalsskolan, liksom ris, potatis, pasta och bulgur medan övrig mat kommer från tillagningskök, i det här fallet från Åbymoskolan.Lina Johansson och Anna Collberg tycker oftast att maten på skolan är okej, men nu kommer det nog att ta ett tag innan de vågar prova igen.- Hela vår klass kommer matstrejka i morgon och sedan kommer vi väl ta med oss mat hemifrån.Aldrig tidigare
På Lantmännen Cerealia tycker man att det jättetråkigt om elever hittat larver i pastan.- Men det är ganska osannolikt att larverna kom från pastan, men det kan såkart vara vårt fel, säger Anna Johansson informationschef på Lantmännen som äger varumärket Kungsängen.För att säkerställa vad det rör sig om för larver och varifrån de kommer behöver man få fram mer fakta.- Jag förstår att det här upplevs som läskigt för eleverna, men vi känner inte till at det hänt någon gång tidigare så jag hoppas verkligen att de vågar äta skolmaten igen, säger Anna Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!