- Vi öppnar butiken i samma lokaler som vi sedan ett par år har en gemensam ateljé i. En lokal på cirka 300 kvadratmeter.
Vad kommer man att kunna handla i butiken?
- Våra skulpturala möbler, smycken, kläder, skrin, och lampor. När det gäller möblerna arbetar vi med kroppsdelar, som exempelvis armar, ben, fingrar och läppar, säger Åsa. Allt gjort i betong och ihopsatt med begagnade möbler som stolar, speglar eller till exempel en byrå.
Vems kroppsdelar handla det om?
- Vi använder oss främst av våra egna kroppsdelar som ett fingeravtryck till möblerna. I möbeljakten ser vi vilken kroppsdel vi ska använda till den aktuella möbeln. Den valda kroppsdelen får en silikonform och en gipskappa, och i den gjuter vi en form som bearbetas till önskat uttryck.
- Den får nytt silikon och tillhörande gipskappa, som sedan är den färdiga formen, i vilken betongen sedan gjuts.
Blir det inte lätt lite bisarrt med kroppsdelar?
- Jo, det kan man nog tycka, men det har blivit något av vårt gemensamma projekt, säger Åsa. Jag har tidigare arbetat med bilder från kroppens inre och Isabel med bilder av huden och det yttre på människokroppen.
- Och varför ska en möbel nästan alltid vara så slätstruken? Vi tycker det är intressant att möbler kan ta mer uttryck, möbeln har ju den centrala platsen i ett hem.
- Sedan, tillägger Isabel, vi gör även smycken i både betong och tygmaterial, som vi också tänker sälja i butiken.
Vilken publik tror ni attraheras av den här möbelkonsten?
- Enligt den marknadsundersökning som vi har gjort är det i dagsläget främst kvinnor i alla åldrar men vi ser även ett ökat intresse bland yngre mä. Men det återstår att se när det väl presenterats.
Varför då betong?
- Betong och keramik har alltid funnits som ett parallellt spår till mina textila arbete, säger Åsa. Betongens direkthet är en inspirerande kontrast till textilens levande. Då jag tidigare har jobbat med pigmenterad vit betong i kombination med terrazzo var det ett naturligt steg även för Konstfruarna.
- Pigmenteringen ger olika toner till formerna som kommer fram extra tydligt då vi slipar och polerar vissa delar till terrazzo. Materialet har otroliga möjligheter.
Hur går det för två konstnärer att samsas i en och samma ateljé, även om den är stor?
- Vi har hittat fram till varandra och har mycket glädje av det och den konst vi skapar tillsammans. Och det känns underbart att kunna jobba ihop på det här viset. Vi får mycket mer energi och givande diskussioner och allt går mycket snabbare att skapa när man har någon att diskutera sina idéer med.
- Tidigare, säger Åsa, kunde jag gå och grubbla halvårsvis på olika uppslag, men tillsammans löser vi nu ofta idéerna på en "kafferast"
Har ni både egna och gemensamma konstprojekt parallellt?
- Ja det har vi, säger Isabel, jag arbetar med en svit målningar till en utställning i Umeå. Fast just nu arbetar vi framförallt med att färdigställa allt inför butiksstarten i ateljén och på webben under april.